Ledare

KRAFTLÖST

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Räkna inte med någon hjälp från regeringen”

måste hugga i I kristider krävs krafttag från regeringen. Här är näringsminister Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt med alliansen på besök i verkligheten.
måste hugga i I kristider krävs krafttag från regeringen. Här är näringsminister Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt med alliansen på besök i verkligheten.

3 oktober 2008. Världen gungar efter den amerikanska finanskraschen. Här hemma handlar rubrikerna mest om neddragningarna på Volvo. I den västsvenska fordonsindustrin räknas varslen i tusental.

I går presenterade regeringen sin plan för att möta krisen i Västsverige. Två samordningsmän, landshövdingen och före detta riksdagsmannen Lars Bäckström (v) samt regionrådet Kent Johansson (c) får i uppdrag att ”samordna” och ”kraftsamla”. Verben staplas på varandra men kan inte dölja hur kraftlös regeringen är.

Näringsminister Maud Olofsson och arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin tänker inte satsa en krona. I stället hänvisar de till den budget som togs fram före krisen och redan nått bäst före-datum.

Staten smiter

Det är en tydlig signal till alla de som kommer att förlora jobbet i lågkonjunkturens och finanskraschens spår. Räkna inte med någon hjälp från regeringen.

I stället läggs ansvaret på arbetsgivarna, facken, kommunerna och regionerna.

Det är bra, och lite oväntat, att Maud Olofsson uppmärksammar företagens ansvar. Men det betyder inte att staten kan smitta från sitt. När ett stort antal människor förlorar jobbet krävs statliga insatser. Inte för att rädda företagen, utan för att garantera nya jobb till de som blir arbetslösa.

Krävs åtgärder

Då behövs utbildning och riktade åtgärder för att den som varslats ska kunna gå vidare. En typ av åtgärder som regeringen skurit ned på.

Maud Olofsson var i går fortsatt säker på att den svenska lågkonjunkturen är över om ett, kanske två, år.

En mycket vågad prognos efter den senaste veckans händelser.

JJ

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!