ÅSIKT

Tid för förnyelse

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Ericssons kris kan inte lösas genom snabba företagsaffärer, bättre medieframträdanden eller ytterligare slakt av forskning och utveckling. Carl-Henric Svanberg måste lyssna och ha tilltro till det stora kunnandet hos Ericssons anställda.
LEDARE

7 februari 2003. Carl-Henric Svanberg tar befälet på Ericssons nya huvudkontor i Kista när Kurt Hellström slutar i april. Metallfacket välkomnar förnyelsen, liksom aktiemarknaden. Företagets börskurs rusade uppåt i går. "Låskungen" Svanberg får bra betyg för sin tid som vd för Assa-Abloy.

Det är en tuff uppgift som väntar. Ericssons bokslut för 2002 visade en förlust på 23 miljarder. Mer än 47 000 jobb har försvunnit. Fortfarande dröjer kundernas investeringar i mobilnät, även om läget har ljusnat något.

Få lovordar Ramqvist

Facket försvarar Kurt Hellström. "Den här ledningen var inte den som skapade problemen, den fick dem i knäet och har hanterat dem relativt väl", säger Jan Hedlund, ordförande för koncernfacket, till Ekot.

Däremot är det få som lovordar generationen före Hellström. För fem år sedan gjorde Ericsson en vinst på 17 miljarder kronor. Tidigare koncernchefen Lars Ramqvist lyckades inte använda guldläget för strategiska framtidssatsningar. Det krävdes en 14-årig tjej som läxade upp Ramqvist på bolagsstämmorna innan ledningen förstod att något var fel med företagets mobiler. Under tiden lanserade Nokia den ena succételefonen efter den andra. De misslyckade mobilaffärerna har kostat Ericsson 20 miljarder kronor, berättar Dagens Industri.

Den nuvarande krisen kan inte lösas genom snabba företagsaffärer, bättre medieframträdanden eller ytterligare slakt av forskning och utveckling. Carl-Henric Svanberg måste lyssna och ha tilltro till det stora kunnandet hos Ericssons anställda. Han borde dra nytta av erfarenheterna från Assa-Abloy. Den koncernens framgång är inte bara resultatet av snabba företagsköp. Det handlar i grunden om att satsa på kvalitet och god arbetsorganisation. På Assas Eskilstunafabrik ökade produktiviteten med 60 procent när de anställda fick jobb med större variation och innehåll.

Vd-bytet i dag kan ses som ett uppbrott från den slutna krets som lett Investors företag åt fel håll. Valet av Carl-Henric Svanberg visar att kusinerna Wallenberg är på väg att överge det gamla dinosauriegäng som styrde och drev i konfrontation mot regering och facket. De som flyttade ut, körde företagen i botten och belönade sig själva med fallskärmar och jättelika pensioner.

Långsiktigt arbete

Nu behöver Ericssonkoncernen ett träget och långsiktigt arbete med nya produkter, där alla anställda får chansen att bidra. Det är viktigare än att på kort sikt tillfredsställa aktieägarnas förväntan på vinstutdelningar. Ökade intäkter måste också investeras i utvecklingen av framtidens säljframgångar.

Scoutkåren i Hässelby villastad var en bra ledarskola, säger Carl-Henric Svanberg. Mottot Alltid redo lär komma väl till pass i den turbulenta telekomsektorn.

ME