ÅSIKT

Det är nog männen som ska passa sig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AFTONBLADET
LEDARE

Det är många som värnar kvinnors trygghet just nu. I går var det Moderaterna som ville bekämpa vardagsbrottsligheten och härom dagen var det Socialdemokraterna.
De socialdemokratiska ministrarna Mikael Damberg och Ibrahim Baylan menar att människor måste kunna gå ut och köpa mjölk utan att känna oro. Undertexten är alltså att det kan vara farligt att gå till mataffären.
Moderatledaren Ulf Kristersson vill placera ut poliser på utsatta skolor som om elever och lärare lever under ständiga hot.

Farliga kvinnliga platser

De larmar om faror på kvinnliga platser och jag får mejl och tweets om att kvinnor är rädda. En manlig medarbetare i Regeringskansliet skriver till mig: "I Sverige är 23% av kvinnorna rädda för överfall. 30% är rädda för att gå ut gå ut sent på kvällen."
Siffrorna kommer från den nationella trygghetsundersökningen som visar att kvinnor blivit oroligare och det är kanske inte så konstigt. Politiker pratar och medier skriver ju knappast om något annat. Sveriges radios mediemätare visar att hösten bara handlade om skandaler och farligheter.

Men ingen kanslihusmedarbetare ska skriva mig på näsan för det är ändå jag som är kvinnan här och jag är inte rädd. 77 procent av oss kvinnor är inte rädda för överfall. 70 procent av oss är inte rädda för att gå hem sent på kvällen.

Männen som skjuter varandra

Jag är inte rädd när jag går från jobbet, jag är inte rädd någonstans i Stockholm eller i min gamla hemstad Malmö. I våras gick jag till fots genom centrala Detroit. Det var sent på kvällen och jag var fullständigt lugn. Det är männen som får passa sig för det är de som skjuter ihjäl varandra.
Kvinnor är rädda för helt andra saker som att inte få plats på förlossningen. Eller att canceroperationen skjuts upp. Vi är rädda för att lönen inte räcker till, att barnen inte klarar skolan eller att barnbarnen ska fara illa i förskolans stora barngrupper. Vi delar vår oro med många män för SOM-institutets undersökning visar att svenska väljare tycker att integrationen, sjukvården och skolan är de viktigaste valfrågorna.
Först därefter kommer lag och ordning.

Kvinnor ska inte begränsas

De unga väljarna tänker längre än så. De tycker att miljö och klimat är den viktigaste valfrågan för deras oro handlar om planetens överlevnad.

Moderaterna och Socialdemokraterna får akta sig för att fastna i en Sverigedemokratisk syn på kvinnor som sköra och skyddsvärda. Kvinnor ska inte begränsas utan befrias från manligt överförmynderi.

Så blanda inte in oss i er kamp mot brottsligheten för att vinna valet. Satsa i stället på vården och skolan så ska ni se att ni också kan vinna kvinnliga väljare.

ARTIKELN HANDLAR OM