Mejla

Björn Fridén

Vården kräver mer resurser

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I Halland har vårdpersonalen blivit erbjuden att skippa semestern för 30 000 kronor. Personalbristen är som i resten av landet för stor.

Antalet sökande till omvårdnads­programmet är rekordlågt. Vården och omsorgen är inga attraktiva jobb bland unga.

Det är kanske inte så märkligt. Arbets­tiderna är ofta obekväma och många tvingas arbeta ofrivillig deltid. Det är ­slitsamt för kroppen och barnom­sorgen passar inte alltid. Till råga på allt är ­lönen låg.
 

Personalen, uteslutande kvinnor, har länge subventionerat verksamheten med ­sina låga löner. Men nu verkar nyrekryteringen strypas. Från ­politiskt håll är det tunt med idéer, trots att det är just samhället som beställer och betalar för tjänsterna.

Demografin talar sitt tydliga språk. Äldre kommer att utgöra en allt större del av befolkningen – som kräver mer vård och omsorg. Kombinationen med färre intresserade av vårdyrket kommer att få enorma effekter framöver.

Det är inte utan att man undrar hur det är tänkt att borgerlighetens lösningar ska råda bot på problemet. Finansminister Anders Borg uttryckte härom veckan den något märkliga ståndpunkten att kommunerna och landstingen har varit för dåliga på att löneförhandla. De anställdas löner hade gott kunnat hållas nere ytterligare, menade han.
 

Och arbetsgivarorganisationen Almega tycker det här med reglerad semester är överskattat. Därtill har regeringen valt att på ombestämd tid skjuta på vallöftet om betald specialistutbildning för sjuksköterskor.

Det finns en annan metod. Den är ­effektivare men också avsevärt dyrare. Det handlar om anställningarna. De måste vara säkrare, bättre betalda och betydligt fler.

Av: 

Björn Fridén

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Björn Fridén