Ledare

Början på ett nytt kapitel

Av: 

Karin Pettersson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det är snart tio år sedan 11 september. Tio år som har präglats av terrordåden i New York. Två krig, ett i Irak och ett i Afghanistan, blev följden.

Världen lever fortfarande med konsekvenserna.

Att Usama Bin Ladin nu är död är en enorm säkerhetspolitisk framgång för presiden Barack Obama och förändrar den inrikespolitiska spelplanen radikalt. En president som sett svag och obeslutsam ut, kan nu ta åt sig äran för att ha lyckats genomföra det president Bush aldrig klarade – att oskadliggöra USA:s fiende nummer ett.

Hur dödandet av Bin Ladin påverkar USA:s utrikespolitik och den globala säkerheten är ännu för tidigt att säga. USA är på väg ut ur Afghanistan, kanske blir detta ett argument för att snabba på den processen. Men konsekevensen kan också bli en radikalisering av al Qaida-sympatisörer – den första effekten kan bli ökad osäkerhet.

I natt jublade amerikaner vid Ground Zero på Manhattan. Lättnaden gick att nästan att ta på - att Bin Ladin oskadliggjorts blir en möjlighet för USA och många amerikaner att gå vidare efter det fruktansvärda trauma som terrordåden fortfarande är.

Den 11 september var också början på ett mörkt inrikespolitiskt kapitel i USA:s historia. George W Bushs reaktion på terrorattackerna blev att bygga upp en värld utanför lagen. Guantánamo var en del av denna värld, så även det nätverk av hemliga fängelser och tortyrstationer dit fångar kunde slussas för att komma längre bort från det amerikanska rättssystemet.

USA:s krig mot terrorn har perverst nog definierat västvärldens bild av islam. Rädsla för terrorism, radikalisering och extrema krafter på frammarsch har präglat både utrikespolitik och debatt. Men som Barack Obama sade i natt:

"Bin Ladin var inte en muslimsk ledare, han var en massmördare av muslimer. Faktum är att al Qaida slaktat massvis med muslimer i många länder, inklusive vårt eget."

Det bästa hade varit om Usama Bin Ladin hade kunnat ställas till svars. Förhoppningsvis blir hans död ändå början på en värld som är säkrare för alla.

Det finns fler, och ännu viktigare, tecken på att ett nytt kapitel nu skrivs. Människor i Egypten, Tunisien, Libyen och Syrien tar sitt öde i egna händer, trots risk för fruktansvärda repressalier. Folkens resning i Nordafrika visar att människor i muslimska länder vill det samma som alla andra: frihet och demokrati.

Det är länge sedan 11 september.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!