Ingen stoppar bonusfesten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Snart börjar bolagsstämmorna. Med dem följer den årliga bonusfesten. Få är bjudna men många får betala. Först ut var i år Investor som gav sin styrelseordförande 110 miljoner kronor.

Medan andra tvingats till lönesänkningar eller rentav arbetslöshet har bonusarna fortsatt genom lågkonjunkturen och faktiskt fått sig en extra skjuts. Marknadens självreglering är inget mer än en attraktiv dröm.

Sommaren 2008 avskaffade regeringen reglering av de statliga bolagens bonusprogram. Maud Olofsson hävdade att ”bonusstoppet hindrar de statliga bolagen att rekrytera rätt personer”.

När bonusfesten sedan kom igång under vårvintern 2009 lovade regeringen krafttag, inte bara i de statliga bolagen. Finansmarknadsminister Mats Odell (KD) upprepade löftet vid ett halvt dussin tillfällen. ”Det är klart att det sticker i ögonen på folk”, förklarade han, ivrigt påhejad av Anders Borg. Inget hände.

Statsminister Fredrik Reinfeldt reste under sin tid som EU-ordförande till G20-mötet i Pittsburg. Efteråt deklarerade han högtidligt att man undertecknat ett avtal och därför ”sprack bonusbubblan i kväll”.

Kort därefter avslöjade Svenska Dagbladet vad avtalet innehöll: total avsaknad av förbud mot bonusprogram och rentav krav på att banker utan skulle införa dem.

För arbetsgivarna ger det här trovärdighetsproblem inför avtalsrörelsen. Direktörerna kommer som vanligt att tala om återhållsamhet och ansvar. Samtidigt vet alla att samma regler inte gäller näringslivstopparna.

Det handlar inte om att ”det sticker i ögonen på folk”, det handlar om att ett försvinnande litet särintresse sätts före föredelningspolitik – särintressen som regeringen ju förbundit sig att ignorera.

Aftonbladet
Björn Fridén

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN