ÅSIKT

Upp tilll bevis, kulturministern

LEDARE

Två nya ministrar har utsetts: Sten Tolgfors som handelsminister och Lena Adelsohn Liljeroth som kulturminister. Båda hämtas ur riksdagen. Ingen av dem har lyckligtvis utmärkt sig som nyliberal.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Valet av Lena Adelsohn Liljeroth var väntat. Hon borde ha blivit kulturminister från början.

Hon har suttit i riksdagen för moderaterna sedan 2002 och är ledamot av kulturutskottet. Hon är den som under valrörelsen var partiets taleskvinna i kulturfrågor.

När Fredrik Reinfeldt i en TV-intervju lät antyda att moderaterna kunde tänka sig avgifter på boklån hävdade Adelsohn Liljeroth att det inte var moderat politik.

- Han har fel. Det är jag som vet och vi föreslår inte avgifter på boklån, sade hon i en radiokommentar.

Kanske var det denna självständighet som skrämde partiledare Reinfeldt och fick honom att välja Cecilia Stegö Chiló? Det var ett katastrofalt val.

Nu väljer Reinfeldt att ta in riksdagsförankringen i sin regering. Det gör han rätt i. Kulturutskottets borgerliga ledamöter blev aldrig informerade om den förra kulturministerns rivstart då hon plötsligt sade upp det 6-åriga sändningsavtalet med SVT och Sveriges radio.

Det visade på en bristande respekt för den parlamentariska demokratin. Det som hade förhandlats fram i bred enighet gällde plötsligt inte. Faktum är att även moderaterna var med på just tillståndsperioden på sex år även om de reserverade sig mot andra förslag i public service-frågan i våras.

Om Lena Adelsohn Liljeroth vill återupprätta respekten för riksdagen bör hon genast återställa ordningen och införa det 6-åriga avtalet igen. Det handlar om public services självständighet gentemot statsmakten.

Förhoppningsvis får landet nu en kulturminister som värnar kulturens institutioner men också ser behovet av att släppa in föreningsliv och folkrörelser.

Lena Adelsohn Liljeroths mångåriga engagemang för Fryshuset inger visst hopp.

Hon har dock en del att bevisa om vi ska få förtroende för regeringens kulturpolitik.

Läs mer:

HK

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik