Mejla

Ingvar Persson

Löfven behöver vänsterns röster

Vänsterpartiet står inför ett historiskt vägval

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Just nu faller allt politiskt ljus på Liberalerna och Centerpartiet. Det är inte så konstigt. Mittenpartierna avgör ifall Sverige ska få en regering i nästa vecka.

Samtidigt innebär höstens valresultat ödesmättade vägval för fler, till exempel för Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet. Och vänsterpartisternas röster behövs faktiskt om Löfven ska kunna väljas till statsminister.

Missar inte tillfället

Annie Lööf och Jan Björklund har inte missat ett tillfälle att beskriva Vänsterpartiet som mer eller mindre lika extremt som Sverigedemokraterna. Det är så klart trams.

Inte bara därför att partiets lojalitet med den - inte längre - reellt existerande socialismen tog slut för länge sedan. Det främsta skälet att se Vänsterpartiet som ett parti bland andra är att de under de senaste 25 åren - det är väl ungefär så länge några av partiledarna kunnat läsa - byggt en kultur av praktisk politisk påverkan för att förbättra vardagen för människor.

Paroller är roligare

Att komma dit har inte varit en lätt eller okontroversiell resa. I jämförelse med stolta paroller och stora ord kan handfast politiskt ansvar kännas grått och lite tråkigt. Ändå har alltså Vänsterpartiet tagit steget och blivit en kraft att räkna med i konkreta samhällsfrågor.

Ulla Andersson

De senaste fyra åren har det gått så bra att många av de beslut socialdemokratiska ministrar skrutit över faktiskt hittats på av Ulla Andersson.

Det är inte en förändring som bara inträffat i riksdagen. Precis samma resa har vänsterpartistiska kommunalpolitiker gjort i massor av Sveriges kommuner och landsting.

Strategin har dock en förutsättning. Precis som Moderaterna är Vänsterpartiet i allmänhet beroende av blockpolitik för att vara politiskt relevanta. I många kommuner ställer nu samarbeten i mitten Vänstern utanför.

Sjöstedts vägval

Den stora frågan är vilken väg Jonas Sjöstedt och hans parti ska gå om liberaler och centerpartister lyckas isolera Vänstern i förhandlingarna för att släppa fram en socialdemokratisk regering? En regering som för övrigt alltså ändå kommer att behöva tolereras av Vänstern.

Kommer partiet att försöka bevara det förtroendekapital som 25 års praktiskt politiskt arbete har skapat, eller blir lockelsen i en allt-åt-alla-populism för stark?

Den frågan är större än hur Jonas Sjöstedt tänker rösta i nästa vecka. Svaret kan påverka framtidens politiska landskap minst lika mycket som mittenpartiernas vägval.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Vänstern i Göteborg släppte fram högern

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt

Valet 2018

Ulla Andersson

Stefan Löfven