Mejla

Eva Franchell

Fyra frågor till Hillevi Engström

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Arbetsförmedlingens styrelse har inget förtroende för generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist. Personalen är missnöjd medan de arbetslösa är missmodiga.

Ytterst ­ansvarig är moderata arbetsmarknadsministern Hillevi Engström. I går låste hon in sig på Harpsund och vägrade att svara på några frågor om haveriet på Arbetsförmedlingen.

Här är dock frågorna hon borde svara på:

1 Har regeringen fått förhands­information om missförhållandena på Arbetsförmedlingen? Kände man till de vidlyftiga notorna? Trots att Angeles Bermudez-Svankvist är ansvarig för ­arbetslösheten i Sverige har hon rest över hela världen. Hon har plockat ut 40 000 kronor för varje föreläsning hon hållit på arbetstid. Dessutom har hon fått kritik för att hon inte är på ­arbetet och uteblir från möten.

Har arbetsmarknadsministern haft kännedom om detta?

2 Hur tänker regeringen hantera missnöjet bland personalen på Arbetsförmedlingen? Både medarbetare och chefer har dåligt förtroende för ledningen. Medarbetarna tycker att de är hårt styrda och att de inte kan påverka sitt arbete. De tycker inte att förmedlingen kan leva upp till sitt uppdrag.

Hur tänker arbetsmarknadsministern skapa ett bättre arbetsklimat?

3 Arbetsförmedlingen är en av de mest kritiserade myndigheterna i Sverige. Trots tröstlösa satsningar som Fas 3, coacher och lotsar stiger fort­farande arbetslösheten. 40 procent av de ungdomar som var inskrivna på ­Arbetsförmedlingen förra hösten fick aldrig några tips om jobb.

Hur tänker arbetsmarknadsministern öka antalet förmedlade jobb?

4 När kommer arbets­marknads­ministern att ­tillsätta en fungerande general­direktör?

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN