Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

 Fattigdom som straff på livstid

28 FEBRUARI 2014. ÖKAD OJÄMLIKHET.

Ökad fattigdom gör viljan att ta jobb med dåliga villkor större. Den röda tråden

i regeringens sysselsättningspolitik är att det ska löna sig att arbeta. Baksidan av politiken är att de med jobb har fått det allt bättre, medan de utan har fått det sämre.

Under förra veckan fick en ny grupp känna på denna politik. Studiebidraget ska sänkas med 300 kronor i månaden. Om studenterna vill ha det bättre får de jobba extra eller ta mer i lån har Anders Borg sagt. 

Alla tar sig inte upp igen

Fattigdomen bland arbetslösa, sjuka och studenter har ökat dramatiskt sedan denna regering tillträdde. Nya siffror från SCB visar att andelen fattiga studenter har ökat med 10 procentenheter och att andelen fattiga sjuka och arbetslösa har mer än fördubblats.

För vissa är fattigdomen bara tillfällig. Under några månader får de äta nudlar och underhålla sig med gamla tv-serier på SVT Play. Några år senare minns de perioden i ett romantiskt skimmer. Bara man biter ihop så, löser det sig, tänker de.

För andra slutar det inte så.

Vissa blir inte friska igen, utan fortsätter att vara sjuka och arbetsoförmögna och därmed allt fattigare.

Andra får inget jobb igen, utan snurrar i åratal runt i olika åtgärder. Plötsligt hamnar de i en situation där det inte ­längre går att skjuta upp tandvårds­besöket, glasögon- eller telefoninköpet längre.

Hundratusentals i skuldfällan

För några månader sedan kom en ­statlig utredning om överskuldsättning. Det visade sig att 190 000 personer har haft skulder hos kronofogden sedan 2002. De är fast i skuldfällan och så fort de ­tjänar mer än existensminimum blir de av med pengarna.

För överraskande många är starten på detta elände ett studielån de inte klarar att återbetala, ett återkrav av bostads­bidrag eller en skuld för underhålls-

stöd.

Skrämmer studenterna

Av dem som tar studielån hamnar ­hela sju procent hos kronofogden. De flesta av dem har läst på komvux. Inte undra på att en tredjedel av studenterna inte ­vågar låna, utan nöjer sig med bidraget. För dem slår sänkningen av studiebidraget direkt mot deras ekonomi.

Att studielånet inte kommer att ­skrivas av ens vid pensionen kommer skrämma ännu fler från att ta lån.

Fattigdom riskerar att bli ett livslångt fängelse. Att ha mat på bordet så man ­klarar livhanken räcker inte för att man ska känna sig som en fullvärdig samhällsmedborgare. Regeringens tuffa politik mot arbetslösa, sjuka och studenter ­riskerar att slå ut allt fler av dem som ­inte har anhöriga som kan hjälpa dem genom krisåren.   

Aftonbladet

Irene Wennemo

Följ ämnen i artikeln