Ledare

Den arrogante statsministern

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det har hänt förr?… Sveriges statsminister har blivit stöddig. Vi har sett det förr. Senast för fyra år sedan. Då hette han inte Reinfeldt.
Det har hänt förr?… Sveriges statsminister har blivit stöddig. Vi har sett det förr. Senast för fyra år sedan. Då hette han inte Reinfeldt.

LEDARE

Det var en ovanligt stöddig Fredrik Reinfeldt som i går sommartalade – inte i skärgårdsidylllen Vaxholm där han brukar hålla till utan vid Slussen i Stockholm.

Slussen håller som bekant på att falla samman. Aktivister gick runt och delade ut flygblad i protest mot ombyggnadsplanerna. Andra aktivister protesterade mot klimateffekterna av regeringens politik och en tredje sorts aktivister hissade under vilt tutande ner en banderoll från Gondolen vid Katarinahissen: ”Svik inte minkarna”. Just det.

Anmärkningsvärt budskap

”Om det funkar – låt det funka”, går refrängen i Moderaternas vallåt. Sedan klev statsministern upp på scen och berättade hur bra allting var. Som Aftonbladets ledarsida har skrivit tidigare är det ett anmärkningsvärt valbudskap i ett läge med rekordhög arbetslöshet och ökande fattigdom.

Samtidigt vore det mer förståeligt om Reinfeldt hade hållit sig till att prata om jobben. Regeringens teori är ju trots allt att ”jobben kommer”, samt att det just är de ökande klyftorna som ska driva fram dem: ”Det ska löna sig att arbeta”.

Men statsministern pratade inte om jobben. Statsministern pratade om skatterna.

Plötsligt vill Reinfeldt prioritera skattesänkningar med ytterligare 20 miljarder, Moderaternas kärnväljare jublade framför scen men det är svårt att förstå hur partistrategerna har tänkt. Vill Moderaterna verkligen ha ett val som handlar om skattesänkningar mot välfärd? Det här är naturligtvis precis vad Socialdemokraterna vill prata om: Vård, skola, omsorg. Och det med all anledning.

Regeringen har redan sänkt skatten med 100 miljarder. 24 000 jobb har hittills försvunnit i välfärden. 3 000 färre lärare har det blivit bara det senaste läsåret. Det är folk som har fått sparken. Behov som inte möts. Människor som i allt högre grad kommer att söka privata försäkringar eftersom de inte längre litar på välfärden.

Receptet verkar vara glömt

Socialdemokraterna meddelar att de tänker satsa 12 miljarder mer än regeringen på kommuner och landsting. Moderaternas motdrag blir alltså ytterligare skattesänkningar. Välfärd mot skattesänkningar, det låter bekant. Valrörelser som handlar om detta brukar högern förlora. Att alliansen vann 2006 berodde på att Reinfeldt vågade övertala sitt parti att testa en annan väg. Nu verkar framgångsreceptet vara glömt. Och Sveriges statsminister har blivit arrogant. Vi har sett det förr. Senast för fyra år sedan. Då hette han inte Reinfeldt.

KK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!