Mejla

Eva Franchell

Maria Larsson är inte på Stureplan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Folkhälsominister Maria Larsson är väl knappast någon Stureplansprofil. Frågan är om hon någonsin varit där och sett Stockholms jeunesse dorée ragla hem i gryningen.

Sista krogen stänger klockan fem. Några timmar senare förvandlas Stureplan åter till businesscentrum och då vittnar bara spyorna på trottoaren om nattens vilda fest.

Ja, i dag tänker jag beskriva ett storstadsproblem, ett riktigt innerstadsproblem. Det kan vi alla behöva efter den senaste veckans debatt om jakt på varg. För även storstaden har sina inre spänningar och den här konflikten handlar om en minst lika helig fråga, nämligen alkohol.

Många av oss vuxna vill ju gärna ta ett glas vin på krogen. Men samtidigt vill vi ha nyktra ungdomar i en trygg miljö.

Folkhälsominister Maria Larsson ser säkert den här konflikten. När hon i går presenterade sitt alkoholpolitiska förslag försökte hon tillfredsställa alla. Den totala konsumtionen av alkohol måste givetvis minska för folkhälsans och ungdomarnas skull.

Men, tillade Maria Larsson, det blir fler serveringstillstånd. Även sushibarerna kommer att kunna servera vin. Och det blir fortsatt nattöppet, fritt fram att supa till klockan fem alltså.

Krögarna i centrala Stockholm kan köra på natten lång och polisen får fortsätta att prioritera området runt Stureplan. På natten räknas området som ett av Stockholms farligaste. Krögarna lever på att sälja alkohol, ju längre krogarna har öppet desto mer kan gästerna dricka och desto fler brott kommer de att begå. Vid åtta av tio våldsbrott är förövaren berusad.

Brottsstatistiken visar också att Stureplan inte är någon trygg miljö för de unga vuxna som rör sig i området.

Den alkoholpolitiska utredningen föreslog att krogarna skulle stänga klockan tre. Ändå väljer Maria Larsson att satsa på öppet till fem. Mer alkohol och mer våld är väl egentligen ingen kristdemokratisk politik, men Maria Larsson har väl blivit överkörd av Moderaterna. I Stockholm föreslog det moderata socialborgarrådet Ulf Kristersson till och med spritservering dygnet runt.

I dag är det lördag och fyllefesten på Stureplan fortsätter som vanligt till fem. Men jag antar att Maria Larsson vid den tiden befinner sig någon helt annanstans.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell