Ledare

Bildt är inte trovärdig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hotas av åtal European Coalition on Oil in Sudan hävdar att Lundin oil har gjort sig skyldiga till krigsbrott i Sudan och i styrelsen under den aktuella tidsperioden satt Carl Bildt.
Hotas av åtal European Coalition on Oil in Sudan hävdar att Lundin oil har gjort sig skyldiga till krigsbrott i Sudan och i styrelsen under den aktuella tidsperioden satt Carl Bildt.

LEDARE

14 JUNI 2010. Kongo

I ett land där politiker avgår på grund av svart barnpassning och fusk med mjölkchoklad är det märkligt att Carl Bildts förtroende kan vara så orubbat.

Vår utrikesminister hotas just nu av åtal för brott mot människorätten.

European Coalition on Oil in Sudan menar att det svenska företaget Lundin oil har gjort sig skyldiga till krigsbrott i Sudan och i styrelsen under den aktuella tidsperioden satt Carl Bildt.

Lämnade uppdraget

Bildt lämnade uppdraget för att bli utrikesminister. Från ett multinationellt företag med blod på händerna och in i arvfurstens palats. Svängdörren in i politiken frågasätter vi lika ­lite som den som går ut ur politiken och in i PR-branschen, den som Göran Persson tog innan statsministerstolen ens hunnit kallna. Det här är allvarligare problem än svart barnpassning, men vi pratar hellre om svart barnpassning.

När Lundinfamiljens blodiga och oljiga affärer nu åter rullas upp är det en som glöms bort. Som nästan alltid glöms bort. Eftersom den berör det glömda kriget.

I Demokratiska Republiken Kongo beräknas fyra miljoner människor ha dött sedan 1998. Var tredje kvinna har våldtagits. Det kallas inte längre våldtäkt utan vaginal destruktion: knivar, trästycken och gevärsskott i underlivet. Det uppkommer ett hål där det inte ska finnas ett hål. Urin och avföring läcker okontrollerat ut.

Våldtäkterna fortsätter

För två veckor sedan mördades Floribert Chebeya Bahizire, en av landets ledande

människorättsaktivister. Kriget fortsätter, våldtäkterna fortsätter. Världen tittar på. Den kända amerikanska feminsten Eve Ensler försökte få gehör för frågan genom att kontakta Mich­elle Obama. Till svar fick hon veta att sakfrågan inte ligger inom presidentfruns varumärke. Michelle Obama sysslar med överviktiga barn och hennes man sysslar med sitt. Precis som resten av världen.

Är med på FN:s lista

Företagen Lundin Group och Tenke Mining (som sedan 2007 ägs av Lundin mining) står på FN:s lista över företag som direkt eller indirekt bidragit till den pågående konflikten i Kongo. Företagen har bidragit till inkomster till kriminella nätverk och därmed till brott mot mänskliga rättigheter.

Biståndsminister Gunilla Carlsson har personligen engagerat sig i frågan om våldtäkterna i Kongo och det är hedrande. Men med tanke på Carl Bildts mycket nära kopplingar till Lundinfamiljen. Vilken trovärdighet kan Sverige egentligen ha så länge han är utrikesminister?

KK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!