Mejla

Eva Franchell

Ett viktigt meddelande till Socialdemokraterna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Ett enda mejl från Regeringskansliet.

I vanliga fall skickar regeringen ut pressmeddelanden stup i kvarten, men veckan efter valet har jag bara fått ett mejl från Utrikesdepartementet:

”Pressinbjudan: Fem år kvar – hinner vi halvera fattigdomen till 2015?”

Noterar att seminariet ska hållas på bokmässan i Göteborg. Lite långt bort för oss politiska skribenter som just nu rör oss i en triangel mellan Rosenbad, riksdagen och Sveavägen 68.

Göteborg ligger på andra ­sidan Sverige och resten av världen hinner vi inte med just nu. Vi håller ju på att avrunda en valrörelse som handlat om rädslan för bensinskatt, fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. Vi analyserar medelklassväljarnas inställning till rut-avdraget och funderar över vem som kan få sparken från Socialdemokraterna.

Vi har ingen plats för fattigdomen, inte just nu, den går inte att pressa in i dagens tv-format. Vi får låta den anstå till fram emot jul.

UD-seminariet i Göteborg handlar om FN:s millenniemål. År 2000 beslutade FN:s medlemsländer att halvera fattigdomen till 2015. För att nå dit satte länderna upp åtta mål:

Att utrota extrem fattigdom och hunger

Att ge alla barn grundskoleutbildning

Att främja jämställdhet

Att minska barnadödligheten

Att minska mödradödligheten

Att stoppa spridningen av hiv/aids och andra sjukdomar

Att säkra en hållbar utveckling

Att utveckla en rättvis global handel

Lite kortfattat beskrivna, men det är de här målen vi ska ha uppnått om fem år. Det känns rätt bra att påminna om dem efter en valrörelse som dominerats av den svenska medelklassens plånbok. Tycker dessutom att Socialdemokraternas kriskommission gott kan repetera millenniemålen. För vad är det för frågor som verkligen vänt svenska opinioner i modern tid?

1968 fick Socialdemokraterna över 50 procent i riksdagsvalet. Året därpå blev Olof Palme statsminister. Svenskarna engagerade sig för barnen i det krigsdrabbade Biafra. Vietnamrörelsen växte fram och svenska ungdomar demonstrerade för Chile, Argentina, Spanien, Grekland och Sydafrika. De gjorde revolt mot överflödssamhället och visade sin solidaritet med världens utsatta.

1976 fick Thorbjörn Fälldin lite oväntat makten. Det var i en tid då allt fler insåg att jordens resurser är begränsade. Miljörörelsen växte fram och till en början vann Centerpartiet på att vara enda parti som var emot kärnkraften. Några år senare bildades Miljöpartiet.

2010 råder en annan opinion och ett helt annat parti drar in i riksdagen. Sverigedemokraterna kan inte mötas med rut-avdrag. De kan bara slås ner av många människors tro på solidaritet och jämlikhet.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell