Ledare

Dags att agera mot extremisterna, Säpo

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nazister slår till mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp.
Nazister slår till mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp.

LEDARE

I mitten av december 2016 fick Säkerhetspolisen veta att en göteborgsk nazistledares DNA hade hittats på en bomb som exploderat utanför ett syndikalistiskt bokkafé i göteborgstadsdelen Olivedal. Men Säpo bestämde sig för att inte gripa nazisten, i stället började man spana på honom.

Detta kunde radions Ekonyheter berätta i dag.

Byggde en bomb

Samtidigt som han är under bevakning skaffar sig nazistledaren tillsammans med en vän material för att bygga en ny bomb. Säpos spanare är med när de köper plastlådor, superlim och spik. Enligt förundersökningen skaffar nazisterna sedan dynamit och äggklockor.

På nyårsaftonskvällen följde Säpos spanare med nazistledaren när han och en annan nazist åkte ut till ett flyktingboende på en campingplats i Torslanda. De parkerar, smyger sig genom skogen, upp mot campingen. Men Säpo gör inget. Förundersökningsledaren, kammaråklagare Mats Ljungqvist, tycker inte heller att det behövs.

Tre veckor senare hittas en bomb av platschefen på campingen. Enligt Säpo var den konstruerad på ett sådant sätt att om den detonerat hade orsakat ”mycket allvarlig skada”, men polisens bombgrupp lyckades oskaddliggöra den.

Till slut fälldes tre personer - däribland naziledaren - för bombdåden mot campingen och bokkaféet. Åtalspunkterna gällde dock inte terrorbrott.

Automatvapen och upplopp

I en granskning som Aftonbladet och Svenska Dagbladet gjorde av NMR i fjol blev det tydigt att våldet är helt centralt i organisationen. Flera av medlemmarna är dömda för dråp, försök till dråp och grov misshandel. 27 av de granskade nazisterna är dömda för våldsamt upplopp. 24 är dömda för brott mot knivlagen eller för vapenbrott.

Vi vet dessutom att rörelsens aktivister har tillgång till tunga vapen. 2014 beslagtog polisen i Norge automatvapen och narkotika efter ett tillslag mot aktivister i den norska grenen av organisationen. Männen som styr NMR i Sverige har ertappats med olagliga skjutvapen.

I juni körde en 22-åring som deltagit i NRM-demonstrationer in i en grupp demonstrerande irakier utanför Migrationsverket i Malmö. NMR-aktivister har återkommande attackerat Prideparader, politiska motståndare och vanligt hederligt folk som säger emot när nazister delar ut flygblad på gator och torg.

Enligt Säpo är NMR:s våld så grovt att det kan klassas som terrorism. Ändå vet myndigheterna inte hur omfattande det högerextrema hotet är.
Vi är nu inne i valåret och vi vet att extremister kommer att försöka skapa sig en scen. Nazisterna är inte ensamma.

Djurrättsaktivister och islamister

Dagens Nyheter berättar i dag hur en stor del av Sveriges kommunala gymnasieskolor blivit måltavlor för bland annat högerextremister och våldsbejakande islamister. Det handlar om affischering, klistermärkesuppsättning klotter, flygbladsutdelning och försök att få komma in och hålla föreläsningar .

I Dalarna har Borlänge Tidning under de gånga dagarna berättat om hur lokalpolitiker hotas av allt från djurrättsaktivister till högerextremister på grund av sitt engagemang. 78 fritidspolitiker i Dalarna har hotats sedan förra valet. 5 har utsatts för fysiskt våld. 18 har utsatts för sexuella trakasserier. Lika många för skadegörelse av egendom.

I början av året gav Säpo ut en handbok om personlig säkerhet för politiskt aktiva. Det är bra, men om vi inte vill ha en valrörelse som präglas av attentat, mordbränder mot asylboenden och våld måste polisen också börja agera mot extremister.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Säpo

Torslanda

Migrationsverket

Vapenbrott

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Nazism