ÅSIKT

Fästingvaccin – en klassfråga

LEDARE

11 maj 2016

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

TBE-vaccin

TBE-sjukdomen sprider sig igen. Trots att den kan leda till förlamning finns det i dag inga planer på att subventionera vaccinet. Det borde det göra. För när TBE väl brutit ut finns det inget sätt att bota sjukan. TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan ­orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Även dödsfall förekommer. Stockholmsområdet och Sörmland är särskilt drabbade. Men nu börjar fall upptäckas även inom andra landsting.

Riskerar men för livet

De flesta som smittas blir ­friska efter ungefär en vecka. Men en tredjedel får hjärn- ­eller hjärnhinneinflammation och riskerar att få men för livet. Kanske inget man vill tänka på när sommarvärmen kommer. Som tur är finns det vaccin – för den som kan hosta upp pengarna förstås. En spruta ­kostar ett par hundralappar. Och den måste tas tre gånger det första året.  För en familj kan det innebära flera tusen kronor, vilket är alldeles för dyrt för många hushåll.

Något som bekräftas även av svaren från en enkätundersökning gjord av myndigheten Smittskydd Stockholm.

Bland personer som uppger att de inte har vaccinerat sig är ett av de vanligaste motiven just ekonomin. Även personer f­ödda utanför Europa vaccinerar sig

i lägre utsträckning. Studien ­talar sitt tydliga språk: det finns socioekonomiska skillnader. Familjer som har det gott ställt vaccinerar sig medan fattiga ­familjer står utan. Den som ansvarar för frågan är folkhälsominister Gabriel Wikström. Regeringen fattar beslut om vilka sjukdomar som ska subventioneras eller om­fattas av nationella vaccinationsprogrammet. Anledningen till att TBE inte räknas in i programmet beror på att smittorisken finns i begränsade områden. För att upptas i programmet måste sjukdomsrisken finnas över hela landet. I Sverige erbjuds barn att vaccinera sig kostnadsfritt mot nio olika sjukdomar.

En fråga för regeringen

Många har kanske barndomsminnen av långa köer utanför skolsköterskans mottagning i väntan på att få en spruta. Att det görs av en utomstående part har lett till att alla barn har fått samma chans att vaccinera sig, oavsett var deras föräldrar är födda eller vilken klassbakgrund de har.

Just därför är det extra angeläget att en socialdemokratisk regering tar sig an denna fråga. Om vaccinet mot TBE inte ska ingå i allmänna vaccinationsprogrammet borde det åtminstone subventioneras.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM