Ledare

Män slår – det är ingen slump

Av: 

Nathalie Mark

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Varje år misshandlas 17 kvinnor till döds av närstående.
Varje år misshandlas 17 kvinnor till döds av närstående.

LEDARE

Mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Det är en del av Sveriges jämställdhets­politiska mål - men dit är det ­ännu långt kvar. På ett enda ett år, 2013, gjordes 27 056 anmälningar av miss­handel mot kvinnor. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

I tre av fyra fall var den misstänkte ­bekant med kvinnan och i genomsnitt 17 kvinnor misshandlas varje år till döds av en närstående.

I går lämnades ett betänkande om en nationell strategi för mäns våld mot ­kvinnor över till jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Där konstateras att man tack vare de senaste årens riktade insatser har ­kunnat öka kunskapen inom området, lagstiftningen har förstärkts och många projekt har initierats både lokalt och nationellt. Men regeringens utredare Juno Blom menar att vi trots det ­fortfarande är för dåliga på att faktiskt förebygga våldet.

– Det är för sent när 17 kvinnor blir dödade varje år, sa hon då hon lämnade över betänkandet.

Utredningen pekar på att en viktig del i det förebyggande arbetet är att ­våga prata om frågor som rör ­maskulinitetsnormer, det vill säga ­normer som styr hur män bör se ut och agera i ­samhället. För det är ingen slump att det är män som slår - det ­ansvaret bär hela vårt ojämlika ­samhälle där kvinnor ständigt underordnas män, det skämtas förminskande om att ”kasta som en tjej” och män inte får ­gråta och fostras att vara starka. Sådana strukturer förändras långsamt och därför måste vi börja lösa upp dem ­redan när barnen är små.

Regeringen Reinfeldt lade stor kraft på att hantera konsekvenserna av våldet och höja straffen för de som redan begått våldsbrotten.

Det är viktigt, men förhoppningen är nu att regeringen Löfven därtill lägger ett större fokus på att förebygga brotten redan innan ännu en kvinna hittas död ­­i ­händerna på en man.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!