Mer symbolpolitik hjälper inte tiggare

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Enligt Expo har 76 attacker skett mot tiggare de de senaste 1,5 åren

LEVER I MISÄR Bilderna från romernas liv i Rumänien konfronterar oss med en fattigdom vi bara trodde existerade i u-länder, inte mitt i Europa.
Foto: MAGNUS WENNMAN
LEVER I MISÄR Bilderna från romernas liv i Rumänien konfronterar oss med en fattigdom vi bara trodde existerade i u-länder, inte mitt i Europa.

I mars var vi från Aftonbladets ledarredaktion i Rumänien och besökte de romska byar som många av tiggarna i Sverige kommer ifrån.

Vi mötte en förnedrande misär, en fattigdom som inte hör hemma i Europa 2015.

I dag kom regeringen med sina förslag om vad som bör göras. Barnminister Åsa Regner betonade samarbetet med Rumänien och EU. Många av förslagen är bra men regeringen har även gått i fällan att göra symbolpolitik av frågan.

"Organiserat tiggeri"

Justitieminister Morgan Johansson föreslår inget förbud mot hitte-påfenomenet "organiserat tiggeri" som Moderaterna tidigare gjort utan vill förbjudna "utnyttjande av tiggare". Men han hade på pressträffen svårt att redogöra för praktiska skillnaden.

I sak är förslaget problematiskt eftersom det hittills inte finns några belägg för att det man vill förbjuda existerar.

Att utöka statens tvångsmakt eller lösa problem med lagstiftning ska man alltid vara försiktig med, risken är stor att det bara blir symbolpolitik.

Att lösa problem som inte finns hjälper ingen.

Riva kåkstäder

Johansson vill även göra det lättare att avhysa människor från olagliga bosättningar. Här har han däremot en poäng. Den situation som uppstått är oacceptabel där ett parallellt samhälle av kåkstäder håller på att skapas.

På pressträffen kunde han dock inte svara på vad som ska hända med de människor som vräks utan hänvisade lite svävande till "kommunernas ansvar". Det svaret duger inte.

När frågan nu utreds måste man även ge tydliga besked om vart de människor man vräker ska ta vägen.

Bekämpa brott mot EU-migranter

Enligt tidningen Expo har minst 76 attacker skett mot EU-migranter som tigger i Sverige de senaste 1,5 åren. På ett trettiotal nätforum sprids hat och hot mot tiggare.

Det är bra att regeringen på pressträffen var så tydlig med att detta våld ska bekämpas, förhoppningsvis kommer även polisen att byta inställning och i framtiden ta brotten på större allvar.

Bekämpa fattigdom

Kulturminister Alice Bah Kuhnke inledde med att regeringens förslag är "åtgärder för att bekämpa fattigdom". Detta är en sanning med modifikation.

Däremot är det väldigt bra att regeringen utökar samarbetet med det kyrkor, samfund och olika organisationer som arbetar med EU-migranter. Men det som skulle behövas är en betydligt större budget.

Måste göra mer

Aftonbladets ledarsida har tidigare föreslagit att Sverige bör använda biståndsmedel för att lösa fattigdomen i Rumänien och förbättra romernas situation. Med nuvarande regler är det inte möjligt.

Vi skulle även vilja se en betydligt starkare nationell samordning av frågorna. Bara det faktum att det krävs tre olika ministrar för att presentera regeringens politik visar att det finns en del kvar att göra på det området.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.