Rädda Lettland

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sverige har ett stort ansvar för den ekonomiska krisen på andra sidan Östersjön

16 mars 2009. Ni måste spara mer. Det är bra att lärare och sjuksköterskor får kraftigt sänkta löner, men det räcker inte. Era statsutgifter måste ovillkorligen minska. Sociala hänsyn och fördelningspolitik bryr vi oss inte så mycket om.

Det är i korthet budskapet från Anders Borg och hans EU-kollegor till det krisdrabbade Lettland.

Förra veckan antog EU:s finansministrar ett uttalande om Lettlands ekonomiska politik. Språket är teknokratiskt men budskapet brutalt: ”genomför lönesänkningarna med stränghet”. Lettland måste spara, kosta vad det kosta vill.

Drabbar svenska banker

Sverige har ett stort ansvar för den ekonomiska krisen på andra sidan Östersjön. Swedbank och SE-banken har lånat ut enorma summor utan tillräckliga säkerheter. Bankdirektörerna blåste upp den lånebubbla som nu spruckit.

Anders Borg har med rätta oroat sig för vad som händer med svensk ekonomi vid en finansiell kollaps i Baltikum. Regeringen har engagerat sig hårt för att Lettland inte ska devalvera. Det skulle nämligen drabba de svenska bankerna hårt.

Vanliga anklagelser

Däremot verkar regeringens intresse mindre för vad som händer med människorna på andra sidan Östersjön. Sparpaketen och det internationella finansiella stödet förhandlades fram utan ordentligt samråd med lettiska fackföreningar och andra sociala krafter.

Det är inte konstigt att letterna protesterar. Under den ekonomiska

boomen ökade de högavlönade sin lyxkonsumtion, samtidigt som deras skatt sänktes. Anklagelser om korruption bland makthavare är vanliga. Nu måste vanliga löntagare betala för krisen. Statens utgifter ska bantas med 20 procent.

Den nye premiärministern Valdis Dombrovskis vädjar till långivarna: Låt oss åtminstone få öka budgetunderskottet till 7 procent, i stället för 5 procent som ni kräver. Då skulle de värsta effekterna för fattigpensionärer och lågavlönade kanske gå att undvika.

Motsatsen – ännu hårdare sparprogram, våldsamma protester och politiskt kaos – vore förödande. Framför allt för människorna i Lettland men också för hela Östersjöområdet.

Alla måste jobba

Därför kan inte Fredrik Reinfeldt överlåta till Anders Borg att sköta frågorna kring Lettlands ekonomi från ett snävt finansperspektiv. Hela regeringen måste ta ansvar.

Reinfeldt borde börja på veckans EU-toppmöte. Fackföreningar och andra sociala organisationer måste vara med i arbetet för att lösa den ekonomiska krisen, inte betraktas som fiender som ska hållas långt borta från överläggningarna. Sparpaket får inte slå hårdast mot dem som redan har det sämst. EU måste visa den flexibilitet som Lettlands nye premiärminister efterlyser.

Om statsministern väljer en sådan linje och ger EU:s finansministrar bakläxa är han värd respekt.

ME

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.