Ledare

EU-trolleriet övertygar inte

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Hur påverkar ­formuleringarna om abortförbud kvinnors rättigheter i Europa”

ORDTROLLERI  Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt medverkade i EU-toppmötet där det beslutades att irländarna ska få ”rättsligt bindande garantier”. Poängen är att de ska ändra sig och skriva på Lissabonfördraget.
ORDTROLLERI  Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt medverkade i EU-toppmötet där det beslutades att irländarna ska få ”rättsligt bindande garantier”. Poängen är att de ska ändra sig och skriva på Lissabonfördraget.

20 JUNI 2009. Den som förstår alla turer på EU-toppmötet, räck upp en hand.

Nationella val är lättare. De partier som har fått en majoritet av röst­erna bestämmer vem som får bilda regering. Ibland kan förhandlingarna bli knepiga, men sällan så svår­överskådliga som när makten ska fördelas i EU.

Efter veckans toppmöte vet Jose Manuel Barroso att han har stöd av medlemsländernas regeringar för att fortsätta som EU-kommissionens ordförande. Det krävde visserligen att han skrev en programförklaring som gjorde de stora länderna nöjda, men nu har alla sagt ja till åternomineringen.

Liberalerna avgör

Däremot är det fortfarande oklart vad som händer i EU-parlamentet. Den konservativa gruppen EPP, som Barroso tillhör, gick framåt i valet men saknar egen majoritet. Socialist­erna och de gröna säger nej till återvalet, så det blir liberalerna som ­avgör.

Kanske hade valdeltagandet ökat om de europeiska politiska partierna i EU haft varsin tydlig kandidat till ordförande i kommissionen. Det är i alla fall enkelt att hålla med Margot Wallström. Att Socialdemokraterna inte kunde ena sig om en gemensam motkandidat till Barroso var ett misslyckande.

Irländarna ska ändra sig

Många medborgare har svårt att ­begripa alla turer kring valet av ­kommissionens ordförande. Det är inte lättare med spelet om Lissabonfördraget.

Först var det konstitutionen som föll i de franska och holländska folkomröstningarna.

Sedan förhandlade regeringarna fram Lissabonfördraget. Då sa irländarna nej.

Nu har EU-toppmötet gett Irland ”rättsligt bindande garantier” som ska få väljarna på den gröna ön att ändra sig. Det banar vägen för en ny folkomröstning i höst.

Hur det går är fortfarande osäkert. Räcker det verkligen att trolla med ord?

Innehållet i de irländska ”garantierna” är knappast glasklart. Landet behöver inte vara med i ett eventuellt gemensamt försvar, står det till exempel. Ok, men vad måste Irland göra om det blir krig mellan Storbritannien och Iran? Lissabonfördragets paragrafer om solidaritet försvinner inte för att Irland fått en luddig deklaration.

Lär inte öka förtroendet

Även medborgare i andra länder kan bli förvirrande. Vad betyder texten om arbetsvillkor för svenska byggnadsarbetare? Hur påverkar formuleringarna om abortförbud kvinnors rättigheter i Europa? Debatten om garantierna är långt ifrån slut.

Dessutom kan lösningen för ­Irland komplicera nästa utvidgning. När Kroatien eller Island förhandlat klart räcker det inte att EU-länder godkänner det avtalet. Samtidigt ska alla 27 stater formellt säga ja till de irländska garantierna, oftast i de nationella parlamenten. Det kan bli svårare än det ser ut i dag.

EU-toppmötet kom överens om kommissionens ordförande och om Irland. Sättet de gjorde det på lär knappast öka medborgarnas förtroende.

ME

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!