Mejla

Jonna Sima

Annie Lööf vill vagga Almedalen till sömns

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

"Annie! Annie!" skanderar unga centerpartister innan partiledaren går på scenen i Almedalen. Ja, Annie Lööf kan behöva allt stöd hon kan få. Det senaste året har hennes parti legat och skvalpat under riksdagsspärren.

Nu måste den stora omstarten – eller "refresh" som Lööf uttryckte det i fjolårets Almedalstal – träda i kraft.

I stället bjuder Centerledaren på veckans segaste tal. Det. Krävs. (Konstpaus.) En. Ny. Politik. (Konstpaus). För. Jobb.

Har John Blund varit inkallad som talskrivare? I så fall är han dessutom alltför förtjust i sina egna formuleringar. Metaforerna staplas på varandra. Arbetsförmedlingen är en elefant i rummet. LAS-regeln är en helig ko som måste slaktas. Och så vidare.

Annie Lööf konstaterar att jobben är valets viktigaste fråga. Under hennes tid som näringsminister har arbetslösheten parkerat på rekordhöga 8,2 procent. Eller består av mer än åtta fullsatta Friends Arenor, för att använda Lööfs yviga pensel.

De politiska beslut som Centerpartiet eldat på – rut-avdrag, sänkt krogmoms och sänkta arbetsgivaravgifter för unga – har inte inneburit något jobblyft. Annie Lööfs slutsats? Vi måste sänka skatterna ännu mer! Det kallar hon "jobbskaparlinjen".

För att trots allt markera att det numera kärnkraftkramande Centerpartiet är regeringens gröna röst talar Annie Lööf lite om klimatet – framtidens stora ödesfråga. Det är hon deprimerande nog ensam om att ha gjort av allianspartiledarna under Almedalsveckan.

Annie Lööf vill beskatta giftiga kemikalier och öronmärka skattepengarna för forskning på hållbara alternativ. Det låter i grunden positivt. Man så sent som 2010 var Centern med och avskaffade skatten på konstgödsel eftersom det påstods "hämma svenska lantbrukares konkurrenskraft".

Konstgödsel innehåller ämnena kadmium och kväve, som är cancerframkallande och orsakar stora utsläpp av växthusgaser.

Efter vårens lögnkantade drama i Konstitutionsutskottet är i alla fall en sak tydligt med Centerpartiet: bara för att man säger en sak behöver det inte betyda att man menar det.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonna Sima