Mejla

Jonna Sima

Björklund pratar inget om sin dumskola

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Inte ett ord om jämställdhet eller feminism. Det var utmärkande i Almedalstalet av partiledaren för borgerlighetens traditionellt sett enda feministiska parti. Jan Björklund utgör därmed undantaget under Almedalsveckan. Hittills har varje partiledare – inklusive Jimmie Åkesson – gjort utspel riktade specifikt mot kvinnor.

En avslappnad Jan Björklund valde i stället att tala om ämnen som ligger den före detta majoren varmare om hjärtat: EU, EMU, arbetslinjen – och skolan, naturligtvis. 

Skolan har seglat upp som en av de viktigaste frågorna för väljarna inför valet nästa år. Till och med den allra viktigaste, enligt en ny Sifo-undersökning. Det har inte den folkpartistiske utbildningsministern tjänat på.

Satsningar på elitklasser, en utökad mängd prov och tidigareläggandet av betyg har bara lett åt ett håll – nedåt.

Folkpartiledaren förklarar varför. Det beror på den kravlösa flumskolan "med sin grund i 1968-rörelsen"! Och så Göran Persson!

Men, tillägger han, det kommer att vända. Exakt när förklarar han inte närmare inför den trots allt applåderande publiken.

Under Jan Björklunds sju år som skolminister i alliansregeringen har de svenska skolresultaten dalat i världsrankningen och kunskapsnivåerna har sjunkit drastiskt.

Om alternativen står mellan en flumskola och Björklunds "dumskola" borde valet vara självklart.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonna Sima