Mejla

Daniel Swedin

Propagandan biter inte längre

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det rör på sig i välfärdsvinst­frågan.

Berättelser om vanvård och om hur våra pengar till omsorgen blir skattefria övervinster letar sig sakta fram till de politiska besluts­fattarna.

I måndags beslutade den socialdemokratiska arbetarekommunen i Malmö att föreslå att partiet ska verka för en ickevinst-princip i välfärden. Därmed ansluter sig Malmösossarna till LO i frågan.

– Nu räcker det. Festen är slut. Dags för er att dra, lät det socialdemokratiska kommunalrådet Andreas Schön­ström hälsa efter arbetarekommun­beslutet.

Inte en helt återhållsam replik, det måste erkännas. Men återhållsamhet har ju inte direkt präglat diskussionen.

Den borgerlige opinionsbildargurun Janerik Larsson har på debattsajten Newsmill påstått att LO styrs av ”kommunistiska drömmare”. Tidningen Kvällspostens ledarskribent Peter J Olsson kallar Socialdemokraterna i Malmö för ”revolutionärer” och ”nymarxister”.

Frågan är vad de kallar finansmarknadsminister Peter Norman (M).

I går lät han meddela att regeringen kommer tillsätta en utredning som ska ta fram förslag på hur kraven på och kontrollen av välfärdskapitalister kan öka.

Samtidigt är LO igång med sin välfärdsutredning och Stefan Löfven har lovat att Socialdemokraternas besked i frågan kommer senare i höst.

Frågan om hur en reglering ska se ut är långt ifrån löst, men en sak vet vi: När till och med Moderaterna inser behovet av att man måste komma till rätta med spekulation och vinstmaximering i väl­färden så har något hänt.

Verkligheten springer ifrån de lobbyister och opinionsbildare som slåss för välfärdsbolags rätt att göra obegränsad vinst på gamla och sjuka.

Skrämselpropagandan biter helt enkelt inte.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin