Mejla

Daniel Swedin

Knivarna karvar vidare i Grekland

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: REUTERS
satt på svältkur I Grekland rullar nedskärningarna vidare som om de fått eget liv. I förrgår kväll lades Greklands public service-
bolag, ERT, ned och parlamentet bestämde sig nyligen för att sparka 15 000 tjänstemän innan slutet av nästa år.

13 juni 2013

Grekland

I förrgår kväll lades ERT, Greklands public service-bolag, ned. På ett ögonblick släcktes radio- och tv-kanaler över hela landet.

Över 2 600 anställda – journalister, producenter, tekniker – har blivit av med jobbet. De statliga tv-arkiven och radioorkestern befaras följa med ner i graven.

Tänk om Malin Olsson skulle kastas ut på gatan ihop med Mikael Leijnegard och Anna Hedenmo för att Anders Borg ska spara pengar. Inget mer Melodifestivalen eller På spåret.

Nå, om ett samhälle ska spara för att få krislån så är det väl inte konstigt att man även skär ned på de statliga tv-kanalerna. Först kommer maten, sedan underhållningen.

Drabbat grekiska folkhälsan

Gudarna ska veta att Grekland har skurit ned. Brutala löne- och pensionssänkningar, slaktade förmåner, drastiska skattehöjningar och ett samhälle satt på sträng svältkur.

I boken ”The body economic: Why austerity kills” visar forskarna David Stuckler och Sanjay Basu hur de senaste årens nedskärningspolitik drabbat den grekiska folkhälsan.

Sedan 2011 har antalet hiv-infektioner ökat med 200 procent och för första gången på årtionden har man haft stora malariautbrott i landet.

Kvinnorna värst drabbade

Enligt en kommande FN-rapport har hemlösheten i Grekland ökat med 25 procent sedan 2009. Nästan hälften av alla barn lever i fattigdom. I ett land där drygt 10 miljoner bor är 1,4 miljoner arbetslösa – värst drabbade är kvinnorna.

I dag lever var tionde grek i extrem fattigdom.

Det politiska systemet har havererat och nazistiska Gyllene gryning marscherar fram.

I början av juni läckte Wall Street Journal en hemligstämplad rapport från Internationella valutafonden, IMF, där man kritiserar nedskärningspolitiken.

IMF konstaterar att man varit för optimistisk om utsikterna för grekisk tillväxt och att man borde ha haft större fokus på att skriva av landets skulder.

Tusentals demonstrerar

Enligt IMF:s plan skulle Greklands ekonomi krympa med 5,5 procent fram till år 2012. Ekonomin krympte med

17 procent. Arbetslösheten troddes stiga till 15 procent, men landade tio procentenheter högre.

”När vi går igenom vad vi har gjort finns det absolut saker som vi borde ha gjort annorlunda” skriver IMF:s Greklandsansvarige Poul Thomsen i rapporten.

Men nedskärningarna rullar vidare, som om de fått eget liv.

Parlamentet har nyligen bestämt sig för att sparka 15 000 tjänstemän innan slutet av nästa år. Det är kravet för att få nya krislån.

Utanför ERT-huset på Mesogeionavenyn i Aten demonstrerar tusentals människor, en strejk är utlyst, facken kallar

tv-nedläggningen för statskupp.

I Grekland karvar knivarna vidare.

avDaniel Swedin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM