Anders Lindberg

Reinfeldts fiende är verkligheten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I veckan har Fredrik Reinfeldt haft två pressträffar om Socialdemokraterna. Ingen om arbetslösheten, krisen i skolan eller bostadsbristen.
I veckan har Fredrik Reinfeldt haft två pressträffar om Socialdemokraterna. Ingen om arbetslösheten, krisen i skolan eller bostadsbristen.

I kväll möts Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven i Agendas partiledardebatt.

Sedan årsskiftet har den politiska kartan ritats om i Sverige. Socialdemokraterna har hämtat sig från kaoset under Håkan Juholt och framstår inte som mer splittrade än vanligt. De rödgröna leder i opinionen och både Centern och Kristdemokraterna ligger kring riksdagsspärren.

I sin budgetproposition har regeringen inriktat sig på att rädda småpartierna snarare än hålla sig till det annars så heliga finanspolitiska ramverket. Budgetutrymmet verkar ha ökat i takt med att opinionssiffrorna för Centerpartiet och Kristdemokraterna gått ner.

Fredrik Reinfeldt har under veckan hållit två pressträffar om socialdemokraternas politik. Men hans stora problem är knappast oppositionen. Snarare verkligheten.

Sen Fredrik Reinfeldt tillträdde har arbetslösheten gått upp. Sysselsättningsgraden har gått ner. Långtidsarbetslösheten har mer än fördubblats. Skolans resultat har också gått ner. Andelen som lämnar grundskolan med behörighet att läsa på gymnasiet har sjunkit sex år i rad.

Detta är vad kvällens debatt egentligen borde handla om. Att klara jobben och skolan är avgörande för om Sverige ska lyckas konkurrera i framtiden.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN