Anders Lindberg

Ett S-besked i rätt riktning

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stefan Löfven tar ett steg i rätt riktning om vinst i välfärden. Det man kan kritisera är att han inte går längre.
Stefan Löfven tar ett steg i rätt riktning om vinst i välfärden. Det man kan kritisera är att han inte går längre.

27 OKTOBER 2012. Vinst i välfärden

Gustav Möller, en gång legendarisk socialminister för Socialdemokraterna lär ha sagt att ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.

Carin Jämtin nämnde inte Gustav Möller på Socialdemokraternas pressträff om vinster i välfärden i går. Men hon visade två bilder. Den första jämförde avkastningen i hela näringslivet på drygt åtta procent med den i privata skolföretag på drygt 16 procent. Den andra ­visade att det går 8,3 lärare på hundra elever i den kommunala skolan men bara 7,7 i den ­privata. Mellanskillnaden är ­vinsten, eller med Gustav Möllers ord ”förslösade skatte­kronor”.

Ett steg framåt

I onsdags slog Stefan Löfven fast att det inte blir något vinsttak vilket bland andra LO vill se. I går var tonläget mer försonligt.

Den socialdemokratiska retoriken har ändrats på senare tid. Förr sa man alltid att det var kvalitén, inte driftsformen som var det viktiga. Nu erkänner man att driftsformen har betydelse och vill i stället begränsa skadeverkningarna av vinstintresset i välfärden. Det är ett steg framåt.

Flera av de förslag Aftonbladets ledarsida argumenterat för fanns med. S föreslår lagstiftning som begränsar vinstuttag genom tvingade regler för bland annat personaltäthet, den så kallade ”Norska modellen”. De föreslår att välfärdens finansiering ändras så att pengarna fördelas efter behov och de vill införa en bättre tillsyn.

Socialdemokraternas förslag innebär ett viktigt skifte i synen på välfärden. I regeringsställning bidrog partiet till den avreg­lering vi ser resultatet av i dag. Nu börjar pendeln svänga till­baka. Vid en S-seger kommer marknaden för välfärdstjänster att regleras betydligt hårdare än förut. Den färdriktningen är kanske gårdagens viktigaste ­besked.

Ska mejsla ut linjen

Det man kan kritisera Socialdemokraterna för är att pendeln svänger för långsamt. För att politiken ska engagera måste kontrasterna vara tydliga. Man kan inte ha samförstånd om allt. ­Ibland måste man våga ta strid.

Gårdagens beslut är ett steg i rätt riktning. S-kongressen äger dock rum först våren 2013 och innan dess ska LO mejsla ut sin linje i en välfärdspolitisk utredning under ledning av sin vice ordförande Tobias Baudin. Om de kommer fram till en annan linje behöver Löfven tänka över frågan en gång till.

Men även en lång resa börjar med ett steg.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN