Mejla

Anders Lindberg

Bra att MP blir mänskligt igen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

MP sätter HÅRT MOT HÅRT Reinfeldts försök att spela invandringskortet inför valet har skördat sitt första offer.
MP sätter HÅRT MOT HÅRT Reinfeldts försök att spela invandringskortet inför valet har skördat sitt första offer.

LEDARE

16 MARS 2013. Migration

På senare tiden har Moderaterna börjat använda en retorik som man vanligen förknippar med Sverigedemokraterna.

– I dag är Sverige ett av de länder som tar emot flest asylsökande inom EU. Det är inte hållbart, sa migrationsminister Tobias Billström till DN i samband med att Moderaterna i februari presenterade sin arbetsgrupp för integrations- och migrationspolitik.

Få insåg då hur långt Moderaterna egentligen var beredda att gå för att minska det Billström kallade ”flöden” och ”volymer” av flyktingar. Sen började jakten på papperslösa.

När polisen började ID-kontrollera personer med ”utländskt utse­ende” i Stockholms tunnel­bana kom det som en chock för många. Man trodde inte sina ögon, vad håller de egentligen på med?

Jakten fortsätter

Trots att regeringens egen expert konstaterade att det hela troligen stred mot Europa­konventionen för män­skliga rättigheter fortsatte rasprofileringen. Först när det blev ramaskri i media backade polisen. Men jakten på papperslösa fortsätter, bara mer i det fördolda.

Moderaterna har försökt gömma sig bakom den migrationspolitiska överenskommelsen med Miljöpartiet. I princip har de rätt, överenskommelsen innehåller flera problematiska skrivningar, där Miljöpartiet ställer sig bakom den förda politiken.

Miljöpartiet har dock länge varit irriterade på Moderaternas sätt att hantera frågan.

– Man har använt uppgörelsen som intäkt för att fatta beslut som går emot själva syftet, säger språkröret Gustav Fridolin (MP) till Aftonbladets ledarsida.

Förtroendet är rubbat

För Miljöpartiet har syftet med den migrationspolitiska överenskommelsen hela tiden varit en humanare och mer generös flyktingpolitik. Det kan tyckas naivt och efter Tobias Billströms utspel står det klart att Moderaterna tänker gå i motsatt riktning.

– Det har rubbat förtroendet oss emellan, säger Fridolin.

Nu sätter Miljöpartiet hårt mot hårt. Om inte Moderaterna ändrar inriktning faller den migrationspolitiska överenskommelsen.

Miljöpartiet kräver att det ska bli lättare att få asyl i Sverige av rent humanitära skäl. De vill att kravet på ”synnerligen ömmande omständigheter” ska mildras. Då skulle barn som växt upp i Sverige kunna få stanna. Som det uppmärksammade fallet med nioårige Hinok nyligen. Eller äldre personer med alla anhör­iga i Sverige, som Ganna-fallet.

Senast i budgetpropositionen vill Miljöpartiet ha gehör. Nu ligger bollen hos Moderaterna.

Miljöpartiets omsvängning är mycket välkommen även om den borde ha skett tidigare. Fredrik Reinfeldts försök att spela invandringskortet inför valet ser ut att ha skördat sitt första offer.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg