ÅSIKT

Trevligt – men kommer folk rösta på Sjöstedt?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Vänsterpartiet har bytt sin gamla fiende (USA-imperialismen) mot en ny (vinster i välfärden.)

Jonas Sjöstedt ägnade över 30 minuter av sitt tal åt privatiseringar, vinster och utförsäljningar. Det ska säljas medicin inte schampoo på apoteket, skolor ska hålla på med kunskap inte profit, Alby är inte till salu och vi är medborgare inte kunder. Huvudpunkterna i den vänsterpartistiska checklistan klaras av. Fler anställda i offentlig sektor – yes. Mera heltid – definitivt.

Den stora skurken är VINSTERNA i välfärden.

Jonas Sjöstedt talar om den från varje håll och kant. Och sedan en gång till från början. Det skulle inte ha varit ett vänsterpartistiskt tal om det inte också varit för långt. Det intressanta är hur Sjöstedt profilerar sitt parti gentemot socialdemokrater och miljöpartiklar med hjälp av denna fråga. Men utan att kritisera dem öppet.

Spontana applåder

Det här är ett vänsterparti som bottnar ideologiskt någonstans där Håkan Juholt ställde av sig skorna men med en tydligare miljöprofil och ett modernare tilltal.

Inledningen om feminism är på många sätt talets starkaste.

Fredrik Reinfeldt citerade McDonalds reklam i sitt tal. Jonas Sjöstedt citerade Nina Björk. Bara nämnandet av Björk orsakar spontana applåder hos den glada publiken som dock drar efter andan när vänsterledaren plötsligt utbrister ”Sverige behöver ett blomstrande näringsliv”. Snart lugnar han dem igen med ett ”vi är socialister” och vi måste flyga mindre och äta mindre kött.

Kommer de rösta?

Vänsterpartiets strategi är tydlig. De står tydligt i en idé om en rödgrön regering och vill kunna säga till sina potentiella väljare att en röst på vänsterpartiet inte kommer råka orsaka en mittenregering med socialdemokrater, miljö och folkparti. Vinster i välfärden blir den politiska profilfrågan som ska leverera detta, tänker de sig. En majoritet, till och med av Moderaternas väljare, håller med Jonas Sjöstedt i sak här så varför inte.

Det hela presenteras trevligt och med uppkavlade ärmar och gott humör. Jonas Sjöstedt har den typ av charm som kan välta tanter på torgmöten. ”Vilken trevlig karl” tänker de. Frågan är om de också kommer rösta på honom.

Och i hur stort antal.

avKatrine Marçal

ARTIKELN HANDLAR OM