Mejla

Ingvar Persson

Valet avgörs inte på någon thailändsk bar

Valet 2018: Sverigedemokraterna kommer ge alla ett helvete

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I thailändska Hua Hin bor 5 000 svenskar och här är stödet för SD stort.
I thailändska Hua Hin bor 5 000 svenskar och här är stödet för SD stort.

LEDARE

På valdagen kunde Aftonbladets läsare följa en valvaka på en bar i den thailändska turistorten Hua Hin. Männen, samtliga gifta med thailändska kvinnor, tittade på svensk TV och drack öl. De har inte mycket till övers för svensk politik.

Alla på terrassen utanför den svenskägda baren i Thailand stöttade Sverigedemokraterna.

I morgon kommer exilsvenskarna i Hua Hin tillsammans med skattepensionärer i Portugal och andra utlandssvenskar att avgöra valet när de sista rösterna räknas. Tillsammans med sent inlämnade förtidsröster handlar det om 200 000 väljare.

När distrikten till sist rapporterats färdigt på valnatten skilde det 28 000 röster och ett mandat mellan blocken. När det gäller enskilda partier blir siffrorna förstås mycket, mycket mindre.

Spekulationerna efter valet har handlat om just detta, ställningen mellan blocken. Rösterna från männen på baren i Hua Hin skulle kunna kosta Stefan Löfven och de rödgröna partierna det lilla övertag söndagens val gav.

Under normala omständigheter hade det kunna få dramatiska konsekvenser. Ulf Kristerssons krav på Löfven att avgå redan innan riksdagens samlats skulle få extra tyngd, och trycket på Annie Lööf och Jan Björklund att sätta sig i Kristerssons regering hade ökat.

Men omständigheterna är inte normala.

Naturligtvis skulle det vara en stor prestigeförlust för Stefan Löfven om utlandsrösterna innebär att de rödgröna partierna får färre mandat än alliansen, och självklart skulle det bättra på humöret hos de borgerliga politikerna. Men i sak skulle faktiskt mycket lite förändras.

I sak skulle nämligen Ulf Kristersson i alla fall vara beroende av Jimmie Åkesson för att uppfylla sin dröm om att bli moderat statsminister. I sak skulle en borgerlig regering ändå bli den svagaste Sverige haft sedan Folkpartiregeringen 1978, och i sak skulle Kristerssons regering vara helt utlämnad till Jimmie Åkessons godtycke. Det skulle räcka att Sverigedemokraterna valde att stödja ett Socialdemokratiskt förslag för att sätta krokben för regeringen.

Och nog skulle Åkesson sätta krokben. Hur var det han uttryckte sig inför budgetomröstningen för fyra år sedan?
”Give 'em hell”.
Synen på politik har inte förändrats sedan dess.

I morgon får vi veta om rösterna från svenskarna på baren i Thailand påverkar valresultatet. Men det är inte deras röster som avgör svensk politiks framtid. Det gör faktiskt Annie Lööf och Jan Björklund.

Till sist tvingas de nog välja mellan Stefan Löfven och Jimmie Åkesson.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Välfärdslöftet räddade Löfven

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Hua Hin

Valet i Sverige

Migrationspolitik

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Ulf Kristersson