Mejla

Ingvar Persson

En åklagare borde granska KD-toppen

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Nu får det vara nog. KD-politikern Caroline Szybers trixande med reseräkningar är inte längre en fråga om politiskt förtroende. En åklagare borde undersöka hela saken.

För en månad sedan kunde Aftonbladet avslöja att Szyber låtit riksdagen och därmed skattebetalarna stå för räkningen när hennes familj följt med på tjänsteresor. Bland annat hade familjen Szyber besökt Rom och Venedig, men bland kvittona fanns också två övernattningar på det fyrstjärniga hotellet Gullmarsstrand i Fiskebäckskil på Västkusten. Bara notan från hotellet slutade på 3 200 kronor.

Lovade betala

Efter avslöjandet ursäktade Szyber slarvet och lovade betala tillbaka. Ebba Busch Thor och resten av den kristdemokratiska partiledningen hade inget att invända.
Aftonbladet kan nu berätta att resan till Fiskebäckskil av allt att döma inte i första hand handlade om riksdagsarbete. Szyber påstår visserligen att hon ägnat några timmar under helgen åt att studera en omdiskuterad byggnad och frågor om vatten och avlopp.

I själva verket tycks familjen Szybers resa till Bohuslän varken ha planerats för att studera arkitektur eller reningsverk. I stället handlade det om en bekants sedan länge planerade bröllop, händelsevis just på hotell Gullmarsstrand.

Om KD politikern alls genomförde något politiskt arbete i Fiskebäckskil så tycks det bara ha varit ett sätt att få festen och resan betald.

Etik och moral

Ebba Busch Thors företrädare talade ständigt om etik och moral. Att dikta upp politiska uppdrag för att dumpa räkningen för en privat fest på skattebetalarna är förstås omoraliskt. Men den här gången handlar det inte bara om bristande moral. Caroline Szybers resa till bröllopet i Bohuslän skulle kunna vara bedrägeri.

Därför kan inte ansvaret lämnas över till partiledningen och kompisen Ebba Busch Thor. Det är dags för en åklagare att titta på Caroline Szybers reseräkningar.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.