Mejla

Felix Finnveden

Stormig prognos inför nästa års avtalsrörelse

SKL byter politisk majoritet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: TT
Vårdprotest i Malmö, för bättre arbetsmiljö.

Över en miljon människor anställda i kommun och landsting riskerar nästa år en riktigt tuff avtalsrörelse. I går valde Sveriges kommuner och landstings (SKL) kongress ny styrelse. Styrelsen byter majoritet från röd till blå med moderaten Anders Knape som ordförande.

Det betyder att när kollektivavtalen för bland annat undersköterskor, läkare, barnskötare, sotare, lärare, brandmän och sjuksköterskor ska förhandlas om nästa vår kommer arbetsgivarparten ha en politisk färg som historiskt prioriterat skattesänkningar framför personalsatsningar. Satsningar som just nu behövs mer än på länge.

Personalkris i välfärden

Från Skånes universitetssjukhus kom i går avslöjanden om att var fjärde operation ställs in till följd av underbemannade operationssalar. Bristen på framförallt sjuksköterskor har länge setts som den främsta anledningen till de långa vårdköerna, men nu börjar även brister i andra yrkesgrupper segla upp som riskfaktorer.

Varannan anställd i äldreomsorgen funderar på att sluta, visar en enkätundersökning som genomfördes av Stockholms universitet förra året. Enligt studien var de försämrade arbetsvillkoren en av de bärande orsakerna till att personalen tröttnat. Under de senaste tio åren har de fått springa fortare utan att kompenseras i lön eller villkorsförbättringar.

Risk för konflikt

Om samma personalkris uppstår inom barnomsorgen vem ska då stanna hemma med barnen? Och vad händer vid nästa skogsbrand om brandmännen fått nog?
Vi är beroende av en fungerande välfärd varje dag, dygnet runt, det kräver att personalen är kompetent och handlingskraftig.

För att möjliggöra en hållbar rekrytering behöver fackförbunden och SKL komma överens om ordentliga satsningar i kollektivavtalen. Förhoppningsvis fattar den nya majoriteten i SKL att det här är en kris som kräver investeringar – annars riskerar avtalsrörelsen att bli full av konflikter.

avFelix Finnveden

ARTIKELN HANDLAR OM