ÅSIKT

Busch Thor vill inte se Lööf som minister

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET / 75436

Bara minuter efter att den presskonferens där Stefan Löfven presenterat sin regeringsombildning var KD:s Ebba Busch Thor ute på Twitter och slog fast att alliansens besked - att man ville rösta om Peter Hultqvist förtroende - stod fast. Det skulle då dröja ytterligare fem timmar innan partikoalitionen lämnade ett gemensamt besked.
När det nu förekommer uppgifter om att det råder stor oenighet inom det borgerliga blocket om hur man ska se på Hultqvists fortsatta medverkan i regeringen kan det där vara värt att tänka på.

Regerar via Twitter

Om det nu var så att Jan Björklund och Annie Lööf gick in på ett möte med Anna Kinberg Batra och Ebba Busch Thor med en uppfattning om att man borde dra tillbaka sitt misstroende mot Peter Hultqvist hade ju KD-ledaren redan bestämt åt dem. Via Twitter.

Tja, att regera genom att twittra är ju en modell som tycks framgångsrik för Donald Trump men någonstans måste man ändå fråga sig hur Lööf och Björklund kan tolerera det här.

En av vårt lands mest erfararna politiker och en partiledare som gör anspråk på att bli statsminister låter en figur utan väljare och utan politisk profil agera firmatecknare för hela den borgerliga alliansen. Bara för att hon är snabbast på att twittra.

Nu har KD i alla fall fått bestämma att alliansen ska sänka sig till att använda misstroendevotum mot ministrar de inte gillar, och det innebär att minoritetsregeringar i praktiken blir omöjliga. När som helst kan en riksdagsmajoritet vräka en minister för vad som helst. Och eftersom L och C säger att de vill regera med M och KD men absolut inte göra sig beroende av SD kan bara minoritetsregeringar bli aktuellt för Lööf och Björklund.

Påminner om DÖ

Situationen påminner inte så lite om hur det gick till när den så kallade decemberöverenskommelsen, DÖ, sades upp.

Inför risken för ett nyval mejslade partiledarna 2014 fram DÖ. Drivande var KD:s Göran Hägglund och principen var att största block skulle få regera - även om de var i minoritet.

När Hägglund avgick röstade KD:s partistämma ner hela överrenskommelsen. Ebba Busch Thor lät det rulla på och hennes handgånga, Sara Skyttedal, skålade i champagne med alla andra som inte tycker handslag ska gälla. Snart följde hela alliansen efter och en titt på opinionssiffrorna ger vid handen att det efter 2018 inte kan bli någon alliansregering utan SD-stöd.

Genom att låta KD styra alliansen har Björklund och Lööf effektivt omöjliggjort sina chanser att bli ministrar i en alliansregering. Och kanske är det precis det Ebba Busch Thor vill.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM