Jonna Sima

Barnsoldater tar över de kriminella gängen

Vad fan är det som pågår?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En minnesplats har skapats i Skogås Centrum efter att en tonåring sköts till döds.
En minnesplats har skapats i Skogås Centrum efter att en tonåring sköts till döds.

Vad fan är det som pågår? Ja, det är nog många som svär av ilska och förtvivlan när de läser alla pushnotiser om nya våldsdåd runtom i Sverige. Värst är läget i Stockholm.

Man skulle kunna tala om ett skifte. Det vi ser nu är en mer brutal utveckling som har krupit ned i åldrarna.

Juristen Evin Cetin talar i sin bok ”Mitt ibland oss” om "narkotikans barnsoldater".

I ett av världens rikaste och fredligaste länder har vi fått en generation pojkar, ofta bara 11-12 år gamla, som rekryteras in i narkotikahandeln. De handskas med droger, pengar – och tunga vapen.

Mordet i Skogås

Det brukar dröja ända upp till 25–årsåldern innan de delar i hjärnan som möjliggör konsekvenstänkande är helt färdigutvecklade. Vad som kan ske när unga, ofta narkotikapåverkade, killar springer runt med automatkarbiner är inte svårt för oss vuxna att räkna ut.

Sverige är inte Kongo-Kinshasa eller Sudan, men parallellerna förskräcker.

Senaste exemplet skedde i Stockholmsförorten Skogås där en 15-årig pojke sköts till döds på en sushirestaurang. En annan 15-årig pojke är häktad i sin frånvaro på sannolika skäl för mord. Sedan tidigare sitter också en 17-åring häktad misstänkt för medhjälp.

Dådet kan kopplas till den våldsspiral som eskalerat i Stockholm sedan mordet på en kriminell nyckelfigur på juldagen.

Kryper ned i åldrarna

Förra året sköts 30 personer till döds i huvudstadsområdet. Vi är bara i början av februari men redan har fyra personer skjutits ihjäl, tio bomber detonerats och minst 15 skjutningar ägt rum.

Egentligen började den dödliga rivaliteten mellan kriminella gäng i Stockholm 2015. Sedan dess har gängen blivit fler men våldet gått upp och ned. Skillnaden i dag är att de kriminella blivit betydligt yngre.

Den senaste månaden har minst 19 personer häktats och av dem är tio stycken ännu inte myndiga.

Det svenska rättsväsendet är byggt för ett annat samhälle. Kriminella var vuxna och människor vågade vittna. I dag är fängelserna fullbelagda med unga brottslingar.

Kristersson måste sätta fart

Sverige behöver ta ett omtag och skapa mer anpassade ungdomsanstalter. Kommunernas HVB- och SiS-hem är både dyra och ineffektiva.

Samhällets misslyckande är totalt på det här området.

Socialtjänsten måste kliva in och hjälpa familjer tidigt. Om nödvändigt bör barnen få systematisk behandling i familjehem snarare än på institutioner som närmast fungerar som brottsuniversitet i dag.

Det är dags att sätta fart nu, Ulf Kristersson.

­­­­­­­­—

Hur ska rekryteringen av unga kriminella stoppas?

Jonna Sima chattade tidigare med läsarna.

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Diskussionen kring gängkriminaliteten kommer fortsätta. Låt oss hoppas att våldsspiralen i Stockholm börjar klinga av. Och att vi snart ser än vändning. Tack för idag, hörs i morgon redan. Då om ett annat ämne!

 • Fredligaste land. Sverige med Bofors är bland de starkaste företagen i världen inom försäljning utav vapen. Kan inte vara fredligaste och samtidigt göra summorna.

  Vi skall inte "toucha" skolan. Inte ens Thatcher vågade göra det Svea gör I dag. Hon tog mjölken ifrån skolbarnen och höll på att bli lynchad pga det. Här i Svea pågår full utvecklad "hussle" som ser barnen som en inkomst och inte en individ som skall hjälpa och utveckla samhället.

  Vi kan tala om straff, hårdare tag osv osv. Men hjälper det i UK, amerikkka, Brasilien? Om nej. Varför göra samma sak här?

  Sir X

  Ska du komma hit och komplicera det hela. :)

  Jag tror hårdare straff för vissa typer av brott är nödvändiga. Men det går, som du säger, att inte ensidigt hantera de här utmaningarna.

  Jonna Sima
 • Så länge myndigheter är ängsliga i att lära sig hantera den kulturella/etniska faktorn, är insatserna ineffektiva. Att Tyskland, trots samma antal nyanlända, inte har samma kriminalitet, beror på att samhälle och polis tagit tag i problemen mer utifrån de nyanländas perspektiv och hemkultur, utan västerländska PK-skygglappar.

  Johan S

  Jag är dåligt insatt i hur Tyskland har hanterat sin kriminalitet. Men Sverige borde se och lära av alla goda exempel.

  Jonna Sima
 • Där kom den på slutklämmen, visste att du inte kunde låta bli att nämna Kristersson.Sossarna har suttit vid makten i stort sett det mesta av 2000 talet så det blir svårt att vända utvecklingen på några månader och att städa upp de senaste åtta årens politik

  Per Lindqvists

  Det är ju Kristersson som är statsminister nu. Vem annars ska agera i det här läget?

  Jonna Sima
 • Varför har inte andra europeiska länder ens i närheten av våra problem trots att de har mycket sämre socioekonomiska villkor och välfärd än Sverige?

  Peter Gustavsson

  Det är den sk tiotusenkronorsfrågan. Teorierna kring detta är mycket. Men det verkar ha uppstått en perfekt storm i det svenska samhället med en rad olika sociala komponenter. Dessutom verkar det ha utvecklats en oerhörd machokultur där unga pojkar är extremt lättkränkta och där det ska hämnas och alldeles för många inte drar sig för att ta till vapen.

  Jonna Sima
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.