Tobé (M) bryr sig mest om sin kurrande mage

Publicerad 2024-05-31

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tomas Tobé (M), Europaparlamentariker

EU:s migrationspakt är en dödsfälla

Uppdrag gransknings “Spelet om migrationen” skildrar hur Moderaternas EU-parlamentariker Tomas Tobé förhandlar fram den nya migrationspakten. Medan Tobé mumsar på pasta på ett möte förklarar han att han måste äta för att hålla humöret uppe. Sedan korsklipps programmet till bilder ur en räddningsaktion. Civilsamhällets SOS Humanity drar upp människor ur havet, och blir beskjutna av den libyska kustbevakningen.

Under 2023 såg FN en ökning i antalet döda i Medelhavet. Det finns inga säkra och lagliga vägar till EU för människor på flykt. Det är en dödsfälla.

Effektivare förfaranden

I april antogs så Tobés migrationspakt i EU. En del är detsamma som tidigare. Flyktingar ska fortfarande söka asyl i det första medlemsland de kommer till. Annat är nytt.

Till detta hör det som beskrivs som “effektivare förfaranden” på EU-kommisionens hemsida. Asylprocessen ska vara snabbare. Den ska grunda sig på om den sökande har hög eller låg sannolikhet att få asyl. Om ett positivt beslut är troligt, påbörjas ett normalt asylförfarande. För människor som däremot kommer från länder, där sannolikheten att få asyl i EU är låg, gäller andra regler. Beslut ska tas inom tolv veckor. Är det negativt skickas man tillbaka.

Kritiken har inte låtit vänta på sig från civilsamhällets organisationer. Att söka asyl är trots allt en mänsklig rättighet.

Tredjeländer

Och det nya förfarandet undergräver asylrätten. Det menar Civil Rights Defenders som kritiserar att den försätter flyktingar i en rättsosäker asylprocess. De menar att fler nu kan komma att dö till havs. Och tvingas stanna i, eller sändas till tredjeländer.

EU:s samarbete med tredjeländer är knappast en framgångsrik historia för mänskligheten. Länderna är nämligen långt ifrån skrupelfria.

Det kanske mest ökända exemplet är Libyen. Där utsätts flyktingar för tortyr, slaveri och sexuella övergrepp. Ligor kidnappar migranter och pressar deras anhöriga på pengar. Och dess EU-finansierade kustbevakning sysslar med våldsamma pushbacks. Det är när man tvingar tillbaka människor över gränsen. Utan att de ges möjlighet att söka asyl. Dessutom är det olagligt.

Skam

Det enda som kan sägas vara positivt är att alla medlemsländer numera ska bidra till flyktingmottagandet. Givetvis borde inte ansvaret enbart falla på gränsländer.

Pakten är dåliga nyheter för de som är på flykt och behöver ta sig till Europa. Men också för de som tror på mänskliga rättigheter och solidaritet.

Grundproblemet med att människor dör i Medelhavet kvarstår.

Det är skamligt.