Jonna Sima

Pernilla Wahlgren måste också bita ihop

Kändisars padel i Spanien får vänta

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Pernilla Wahlgren sitter som jurymedlem i TV4:s fredagsunderhållning Masked Singer. I förra veckan åkte hon med vänner till Spanien och spelade padel.
Pernilla Wahlgren sitter som jurymedlem i TV4:s fredagsunderhållning Masked Singer. I förra veckan åkte hon med vänner till Spanien och spelade padel.

På torsdagen kom Stefan Löfven med ännu ett tufft besked: restriktionerna förlängs i två veckor. I vanlig ordning uppmanade statsministern oss att hålla i och hålla ut, men den här gången också att bita ihop. Smittspridningen ökar i landet och vårdpersonalen är utmattad. Människor har börjat slappna av när vaccineringen kommit igång och det märks direkt på intensivvårdsavdelningarna.

Att bita ihop verkar inte något som några av våra mest populära kändisar och influencers vill ägna sig åt. I förra veckan lade flera av dem upp bilder från en resa till Spanien, givetvis sponsrad av ett företag. Pernilla Wahlgren, Sofia Wistam, Anita Clemens, Ann Söderlund var några som var medbjudna att spela padel och bo på lyxhotell på den spanska guldkusten. "4 timmar Paddel om dagen, god mat, rosévin & poolhäng. Klagar inte", skriver Pernilla Wahlgren på Instagram under en bild där hon poserar tätt i solkskenet tillsammans med tre andra.

Utbredd samhällssmitta

Det är som att pandemin inte pågår i den alltid härligt glammiga influencervärlden.
I själva verket råder det utbredd samhällsmitta av coronaviruset i Spanien. Sedan den 25 oktober har regeringen utlyst nationellt nödläge. De flesta spanjorer får inte åka ut och in ur sina regioner och kommuner. Munskydd är obligatoriskt i alla offentliga utrymmen, både utomhus och inomhus alldeles oavsett om det går att hålla avstånd eller inte. Men något spår av de restriktionerna syns knappast på kändisarnas glassiga bilder vid turkosa pooler och på lyxiga restauranger.

Vid ett flertal tillfällen har kända influencers fått kritik för att de inte har efterlevt coronarestriktionera. Margaux Dietz festande med Ebba Busch blev en hård smäll för KD-ledaren, som inte har återhämtat sig i opinionsmätningarna sedan dess.

Även Bianca Ingrosso fick kritik efter att hon med vänner filmats i Båstad på trånga dansgolv, kramandes och drickandes med andra. Till och med justitieminister Morgan Johansson gick då ut och sa att det var uppenbart att de hade bettet sig "på ett sånt sätt som inte är lämpligt".

Hån mot vårdpersonalen

Det kan tyckas avundsjukt och moraliserande att påpeka att det är fel tidpunkt att resa utomlands och lägga upp fina bilder som gör många av de här människornas hundratusentals följare glada. Men för vårdpersonalen som just nu sliter för att hålla människor vid liv på intensiven är det som ett hån.

Influencers kallas så för att de påverkar andra människor, det är därför de kan ta hundratusentals kronor av företag bara för att lägga upp en bild på produkten. Nu är inte läge att uppmuntra människor att ha stora fester och åka utomlands, utan istället måste vi hjälpas åt på pandemins slutsträcka. Padelresan till Spanien kan vänta.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.