Ledare

Ingen rättighet att kränka och skrämma

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226

LEDARE

– Vi varken får eller kan väga in symbolfrågor när vi ger tillstånd.

Så säger chefen för polisen i Storgöteborg, Erik Nord, om att man givit nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, tillstånd att marschera i närheten av Göteborgs synagoga på judarnas heligaste högtid, jom kippur, den 30 september.

Att intressera sig för symbolfrågor kan annars vara en nyckel när man vill förstå varför nazister söker konfrontation i det offentliga rummet just nu.

Det är på grund av symbolik nazister vill demonstrera på Första maj. Det var ju den första maj 1933 som det tyska nazistpartiet utsåg datumet till det nationella arbetets dag och sedan förbjöd alla fackförbund, arbetarsånger och traditionella symboler för arbetarrörelsen.

Det är på grund av symbolik nazister demonstrerar på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Det är därför de manifesterar och demonstrerar i anslutning till datumen för Kristallnatten och Förintelsens minnesdag. Det är därför de delar ut flygblad vid skolor där Förintelse-överlevare talar. Det är därför de vill demonstrera utanför bokmässan i Göteborg och delta vid politikerveckan i Visby.

Och det är därför de vill att besökarna till Göteborgs synagoga ska höra och i bästa fall se dem på jom kippur.

I en text i Dagens Nyheter har historikern Heléne Lööw tittat närmare på hur och var svenska högerextremister demonstrerat. Efter det tidiga 1990-talets våldsamma kravaller ändrade polisen taktik gentemot extremisterna, marscherna försvann och i stället tilläts nazister och fascister att stillastående demonstrera bakom stora avspärrningar.

Men ett par år senare började högerextremisterna hävda att deras demonstrationer handlade om yttrandefrihet, att de bara ville utöva sina demokratiska fri- och rättigheter. I debatten kring vilka arenor nazister ska vara välkomna på, vilka torg de ska tillåtas ockupera, talas det i dag ofta om yttrandefrihet. Högerextremisterna måste få vara med, de måste få höras.

Nu, noterar Lööw, ges uniformerade marscher åter tillstånd. Tillståndsgivna möten och demonstrationer sker på platser som tidigare inte skulle ha kommit på fråga.
”Varför dessa förändringar har skett är vanskligt att svara på. Kanske handlar det om nya tolkningar från tillståndsenheten, att nya jurister och poliser har en annan syn än tidigare. Kanske handlar det om att taktiken att mycket medvetet driva yttrandefrihetsfrågan gav frukt”, skriver Lööw.

Vi har ett samhällsklimat där ytterkantspartier blivit rumsrena och där ideologiskt övertygade nazister förmått flytta fram sina positioner. Ett samhällsklimat där Säkerhetspolisen ser NMR som den nazigrupp som utgör det största hotet mot rikets inre säkerhet men där kritik mot att de tillåts marschera vid synagogan viftas bort som en ”symbolfråga”.

Visst, även nazister bör få utöva sin grundlagsskyddade rättighet att demonstrera. Däremot kan det aldrig vara en rättighet att få välja tider och platser som kränker, skrämmer och provocerar.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Publisert:

LÄS VIDARE

Hur kan högerextremismen vara tillbaka?

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nazism

Göteborg

Förintelsen

Bokmässan