Mejla

Ingvar Persson

Låt inte bankerna skapa ny en kris

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Magnus Wennman / AFTONBLADET / 4516

Storbanken Nordea har tvättat maffiapengar igen. Mellan 2011 och 2014 användes banken för att flytta pengar mellan brittiska skalbolag och konton på Seychellerna och i Panama. Över hela historien ligger en stank av rysk organiserad brottslighet.

Bankens informationschef Petter Brunnberg förklarar harmset att penningtvätt minsann inte tolereras längre.

Bättre rutiner

“Vi har förbättrat våra rutiner avsevärt” säger han till TT. Det får man hoppas. För bara två år sedan tvingades Nordea tillsammans med Handelsbanken böta 85 miljoner kronor för just penningtvätt.

Egentligen behövs ingen ytterligare illustration. Som finanssektorn fungerar i dag finns det väldigt lite som tyder på att branschen skulle kunna reglera sig själv. Utan regler, och rejäla sanktioner, kommer bankdirektörerna att ta risker som inte bara skadar dem själva och deras företag, utan faktiskt hela samhället.

I går åkte Magdalena Andersson till Bryssel för att prata om just bankregleringar. Världen står inför ett rejält hot just nu.

Punkt på Trumps program

Vid sidan av främlingsfientlighet, klimatförnekande, protektionism och allmän paranoia har Donald Trump ytterligare en punkt på sitt program. Han vill avskaffa de regler som sattes upp för banker och finansinstitut efter kraschen 2008. Möjligen hänger det samman med att han har valt att utse en direktör från investmentbanken Goldman Sachs till finansminister.

En person har faktiskt hyllat Trump, och det för oss tillbaka till det penningtvättande Nordea. I samband med förra veckans avgiftsbråk med Magdalena Andersson uttryckte bankens ordförande Björn Wahlroos åter sin entusiasm över Trumps planer. Europa kommer efter, lyder hans prognos.
I går träffades alltså EU:s finansministrar för att diskutera om något kan göras för att undvika just det.

Låt oss hoppas att Magdalena Andersson och hennes kollegor kan enas om en väg undan ännu en katastrof.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM