ÅSIKT

Varning: i sommar kan din brunn sina

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Dmitry Naumov
Rent vatten har blivit en bristvara även i Sverige.
LEDARE

Det handlar om den dolda klimatkrisen. Grundvattnet sjunker, det började på Öland och Gotland som efter några torra somrar drabbades av akut vattenbrist förra året. Nu sprids torkan och i sommar riskerar stora delar av landet vattenbrist.
Det ställer stora krav på oss alla. Det är sparsamhet som gäller, vi får helt enkelt räkna med bruna gräsmattor i sommar.
Grundvattnet ligger redan under eller långt under normala nivåer i Götaland, östra Svealand och södra Norrlands kustområden.

Ingen tillfällig svacka

Det kom inte mycket snö i vintras och det blev inte mycket regn heller. Vi har haft några riktigt nederbördsfattiga år och grundvattenreserverna har inte fyllts på. Dessutom ökar avdunstningen och när värmen förlänger växtsäsongen blir också den mer vattenkrävande.
Det här är ingen tillfällig svacka. Klimatförändringarna kommer att påverka grundvattnet för all framtid. Fram till sekelskiftet kan de östra delarna av landet förlora upp till 20 procent av grundvattenbildningen. Brunnar kommer att sina och tillgången på dricksvatten blir allt sämre.

Vattenbristen kostar pengar

I Halland uppmanas invånarna att inte slösa med dricksvattnet. I Örebro län gäller samma uppmaning och där har sju kommuner gått ett steg längre. För att klara krisen har de satt i gång ett miljardprojekt som ska leda vatten från Vättern genom en fyra mil lång bergtunnel till Örebro. På Öland och Gotland installeras avsaltningsanläggningar. Bristen på vatten kräver stora investeringar. Vattnet har blivit dyrbarare.
Vi har varit bortskämda här i Sverige, men nu börjar vi få det som i resten av världen. Bara 2,5 procent av allt vatten på jorden är sötvatten. Det mesta är bundet i glaciärer och polarisar så det blir inte mycket kvar att dela på. Vi måste hålla koll på våra brunnar och vara sparsammare framöver.

30 liter toalettspolningar

Vi använder mycket vatten till vår personliga hygien som i snitt drar 60 liter vatten per dygn. För toalettspolningar använder vi 30 liter, för disk 30 liter, tvätt 20 liter, dryck och mat 10 liter och till övrig användning går det 10 liter.

Råden är enkla. Kolla att toaletten inte rinner, en toalett kan läcka 200 liter på en dag. En droppande kran kan fylla ett helt badkar på en vecka.

Duscha i stället för att bada, låt aldrig vattenkranen stå och rinna när du borstar tänderna. Men viktigare ändå är att äta mindre kött. För att få fram ett kilo nötkött krävs 16 000 liter vatten och för en hamburgare krävs 2 400 liter vatten.
Klimatkrisen gör inte livet roligare, men om man betänker alternativet är det lika bra att stänga av kranen medan vi kan.

Läs om torkan i Kalifornien:

ARTIKELN HANDLAR OM

Öland

Gotland

Örebro

Vättern