Mejla

Karin Pettersson

Även här i Sverige är media folkets fiender

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Svenska medier hade roligt åt Donald Trumps vanföreställningar om ett påhittat terrordåd i helgen.

Roligast var Carl Bildt. Vad har han rökt?, undrade han på Twitter.
Efter några timmar visade det sig att Trump hade suttit och kollat på en dokumentär från tv-kanalen Fox News kvällen innan han höll sitt tal.
Det aktuella Fox-inslaget beskriver Sverige som en krigszon, och poliser uttalar sig om hur flyktinginvandringen gör att landet håller på att gå under.

Ljugit, klippt och klistrat

Det fanns bara ett problem: det hela var påhittat. I en intervju i Dagens Nyheter beskrivs hur Fox-journalisten Ami Horowitz ljugit, klippt och klistrat för att få ihop sin i förväg bestämda vinkel.

Intervjun handlade om något helt annat, säger polisen Anders Göranzon, som är en av dem som intervjuats i inslaget. Vi står inte för det han säger. Det här är en galning.

Den här gången hamnade Sverige i skottgluggen. Men detta är en perfekt illustration på hur extremhögerns informationskrig fungerar. I USA är Fox News i dag ett slags stats-tv. Donald Trumps närmaste medarbetare Steve Bannon, propagandist och fascistkramare, chefade tidigare över extrema sajten Breitbart som spelade en central roll i den amerikanska valrörelsen när det gällde att sätta den rasistiska agendan kring muslimer och invandring.

Handlar inte om mediekritik

Sammantaget skapar dessa sajter ett isolerat och eget universum av lögner och desinformation. Trump är inte så mycket president med egen agenda som den politiska grenen av detta propagandanätverk.

Och för att undvika missförstånd, nej detta handlar inte om mediekritik. Detta är sajter som finns till för att i första hand undergräva förtroende för traditionella medier, och i andra hand för att sprida väldigt specifika lögner. De har inga ambitioner att vara objektiva, beskriva världen som den verkligen är eller leta sig fram till sanningen.

Fox reportage är en karbonkopia på den bild av Sverige som Avpixlat, Granskning Sverige och många andra jobbat målmedvetet med att sätta under lång tid.

”FAKE NEWS”

Att Sverige hamnar i skottgluggen handlar om en enda sak: vi är ett land som tagit emot ett stort antal flyktingar och till råga på all är både relativt fredligt och välmående. Det stämmer inte överens med rasisternas världsbild. Slutsats: Sverige måste svartmålas till varje pris.

Det är samma metoder som de som Eskilstuna-Kuriren beskrev i fallet Granskning Sverige. Skaffa ett par citat. Använd dem helt utan kontext för att trakassera folk eller ljuga och förvränga sanningen.
När Trump fick kritik för sin felaktiga Sverigetweet bytte han taktik: han hade inte alls haft fel utan egentligen pratat om hur fruktansvärt det är med invandring. Allt var FAKE NEWS och JOURNALISTERNAS FEL.

Inte lika kålsupare

Så talar en person som bara bryr sig om att kommunicera med de redan övertygade. De som tror att Barack Obama är en islamistisk infiltratör och Hillary Clinton ansvarig för ett pedofilnätverk.

Våra samhällen har inga bra skyddsmekanismer mot propaganda och lögner. Såväl journalistiken som politiker och medborgare har lite till mans levt med föreställningen att vänster och extremhöger är ungefär lika goda kålsupare och att alla nog har lite rätt och lite fel.

Det är dags att vakna nu.

Faksimil från Donald Trump på Twitter
Faksimil från Donald Trump på Twitter

Folkets fiender

Trumps groda är ett bevis på styrkan i högerns desinformationskanaler. Fox reportage är en karbonkopia på den bild av Sverige som Avpixlat, Granskning Sverige och många andra jobbat målmedvetet med att sätta under lång tid. Det är ingen slump att den förs vidare, extremhögerns nätverk är globala.

Det gemensamma målet är att sprida rasistiska lögner. Men också om att utmåla journalister som folkets fiender, som Trump gjorde häromdagen.

Det är en idé som flitigt förs i extremhögerns nätmiljöer även här hemma. Om den etableras i breda lager försvagas demokratins skyddsmekanismer i grunden.

Då, om inte förr, är vi riktigt illa ute.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.