ÅSIKT

”En genuin kris för demokratisk kapitalism”

LEDARE

Vi lever i en tid av exploderande ojämlikhet och snabba och djupgående teknologiska förändringar. Högerpopulismen är på frammarsch.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Våra demokratiska strukturer utmanas, och klarar inte alltid måttet. Frågan är: var finns de nya idéerna och nödvändiga visionerna för morgondagens samhällsbygge?

De närmaste månaderna kommer vi i denna podcast att tala med forskare inom samhällsvetenskap, humaniora och teknik på Harvard och MIT för att få ny inspiration. 

Podden är på engelska och heter Anger Management – Adventures in Democratic Thinking. Den görs av Karin Pettersson, tjänstledig politisk chefredaktör på Aftonbladet och Georg Diez, författare och kolumnist på Der Spiegel.

Yochai Benkler och internet

I detta avsnitt träffar vi Yochai Benkler, professor på Harvard Law School och internettänkare. Benkler skrev 2006 den inflytelserika boken ”The Wealth of Networks” där han argumenterade för att internet skulle fördjupa det demokratiska samtalet.

I podden talar vi om den tidens optimism kring vad internet skulle medföra – och vad som hände sen. Vi talar också om hur vänstern kan tänka kring nätverksekonomin i denna tid av kris för kapitalismen.

Benkler berättar också om resultatet av det stora valprojekt som han arbetat med, där en grupp forskare från Harvard och MIT analyserar hur traditionella och sociala medier spelade för roll i den amerikanska valrörelsen.