Ledare

Regeringen får inte offra rättssamhället

Av: 

Ingvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Redan innan valet nästa år tänker sig regeringen att det ska finnas en lag som förbjuder samröret med en terrorstämplad organisation. Anders Ygeman har kallat alla utom sverigedemokrater och vänsterpartister till samtal. Morgan Johansson har redan tillsatt en utredare.

Stefan Johansson som är domare i Högsta domstolen får fram till den 15 december på sig att lägga förslag. Det är inte ett snabbspår, det är raketfart.

Inget problem

Det politiska stödet lär inte vara något problem. Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra vill omvandla enighet till “beslutsamhet”, och en majoritet av riksdagspartierna kräver hårdare tag mot de som ska avvisas.

Det är möjligt att det går att skapa en lagstiftning som förbjuder deltagande i organisationerna bakom terrordåden utan att utmana föreningsfriheten eller rättssäkerheten.

I så fall skulle det vara rimligt. Terrororganisationerna är inte bara ett hot mot individer, utan mot hela samhället.

Hemvändande

Det är också möjligt att det går att effektivisera hemvändandet för dem som fått avslag på sina asylansökningar, utan att skapa en orimlig tvångsapparat, etnisk profilering eller ett övervakningssamhälle.

I så fall skulle det också vara bra. Respekten för asylrätten kräver att regelverket fungerar.

Utnyttjandet av papperslösa på arbetsmarknaden kan förhoppningsvis bekämpas utan diskriminerande kontroller. Det skulle vara väldigt bra.

Det är möjligt att det går att skärpa lagarna om terrororganisationer och avvisningar utan att skada det öppna samhället. Men det är verkligen inte säkert.

En smula oro

Det finns faktiskt anledning att känna en smula oro inför politikernas handlingskraft, brådska och enighet när det gäller skärpta lagar och nya tvångsmedel.

Vi har nämligen sett det förut. Månaderna efter terrorattentaten i New York 2001 fanns det egentligen inga gränser och ingen riktig opposition när det handlade om “kriget mot terrorismen”. Ingen sa emot en begäran från amerikanska myndigheter.

Faxen togs emot och expedierades.

I efterhand vet vi att det resulterade i flera skandaler. Regeringen har tvingats be om ursäkt för tvångsutvisningen av egyptierna till regimens tortyrceller i Kairo. Och bannlysningen av fyra aktiva i banknätverket al-Barakaat skapade diplomatiska problem och underkändes av EU:s domstol.

Det är misstag vi inte ska göra om. Och ett stort ansvar vilar på utredaren Stefan Johansson. Det politiska systemet lär nämligen inte klara av att säga nej till hårdare tag.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Morgan Johansson

Anders Ygeman

Anna Kinberg Batra