Jonna Sima

Terrorns måltavla är oskyldiga barn

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den amerikanska sångerskan Ariana Grandes konsert på Manchester Arena i går kväll slutade i den värsta av mardrömmar. På tisdagsmorgonen uppges 22 personer vara döda och ett 50-tal skadade. Enligt polisen misstänker man att attacken har utförts av en självmordsbombare.
Det går inte att rangordna tragedier eller mäta sorg. Det har varit alldeles för många terrorattentat i vår del av världen de senaste åren. Berlin, Bryssel, Paris, Stockholm.

Unga tjejers artist framför allt

Men att den största terrorattacken i Storbritannien sedan 2005 riktas mot en konsert som Ariana Grandes känns alldels särskilt i hjärtat för många av oss. Oskyldiga unga människor har blivit måltavla för terrorn.
Ariana Grande är de unga tjejernas artist framför allt. Hon är deras generations Britney Spears eller Madonna. De har vuxit upp med henne, trots att Ariana Grande inte ens fyllt 24.

Förra året släppte hon sin tredje skiva, "Dangerous woman", som också är namnet för världsturnén. Skivan handlar om hur Ariana Grande nu är en ung kvinna, inte längre en flicka. Hennes publik har varit med på den resan. De har följt den nära, bara på Instagram har Grande över 100 miljoner följare.
Vad som hände i går är fortfarande inte helt fastställt. På filmklipp inifrån arenan syns folk fly i panik.

Terrorn kryper in i våra liv

Utanför arenan stod föräldrar och väntade på sina barn som dansat och sjungit tillsammans med sin idol. Flera av dem inte kommer att få återförenas.

På sociala medier söks det fortfarande efter saknade personer under hashtaggen #missing.
Terrorn kryper in i våra egna liv. På nationaldagsfiranden, julmarknader och en vanlig fredag på Drottninggatan.

Vi hade alla kunnat vara på konserten i går, de flesta av oss har nog varit där. Vem minns inte de där alldeles speciella konserterna i tidiga tonåren? Det är ofta de viktigaste konsertupplevelser man har, som man minns resten av livet.

Oskyldigt drabbade

För de över 20 000 som i går såg Ariana Grande kommer minnet av konserten för alltid att vara en sorg. Unga människor har oskyldigt drabbats av terrorn.

Ariana Grande klarade sig utan skador från explosionen. På tisdagsmorgonen twittrade hon: "Förstörd. Från djupet av mitt hjärta, jag är så så ledsen. Jag finner inte orden."
Det finns inga ord. I dag finns bara sorg.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.