Jenny Wennberg

Är det roligt med corona-after ski?

Region Jämtland Härjedalen är redan hårt belastad

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Gondolliften i Åre har redan stängts för att minska risken för coronaspridning. Åre, Sälen och Vemdalen är populära destinationer för skidåkare under påsken.
Gondolliften i Åre har redan stängts för att minska risken för coronaspridning. Åre, Sälen och Vemdalen är populära destinationer för skidåkare under påsken.

I onsdags befann sig 25 000 svenskar från olika delar av Sverige i Sälen enligt Expressen.

After ski för 499 personer som pjäxdansar, dricker bärs och skrålar till covers känns inte helt rätt just nu. Att Folkhälsomyndigheten under fredagen pekade ut after ski som en risk är därför självklart.

När Anders Tegnell säger att sammankomster med 500 personer eller fler stoppas, betyder det trots allt inte att 499 människor på after ski är en skitsmart idé.

Oro i Jämtland

Coronasmittan tog sig effektivt från Italien till Sverige under sportlovet via bland annat skidorternas svettiga, fullpackade barer.

Nu finns smittan i Sverige och snart är det dags för påsklov. En högtid stockholmare och andra firar genom att åka iväg till redan hårt belastade sjukvårdsregioner som Jämtland för att bryta armar och ben och bli sjuka.

Sofie Leje är närvårdsområdeschef i Åre, och hon är orolig. Hon vill att skidanläggningarna ska stänga före påsklovet och att turistflödet till fjällen ska stoppas. Lärdomar finns att dra från skidorterna i Europa som varit hårt drabbade, säger Leje till SVT Jämtland 

Och så säger hon det självklara, att man skulle få en arbetsbörda som man sannolikt inte skulle klara av. I region Jämtland Härjedalen saknas personal. Regionen har dessutom under lång tid haft det väldigt kämpigt med ekonomin. Att man därför vädjar om att Skistar ska stänga sin anläggning i Åre är inte så konstigt.

6–8 intensivvårdsplatser i dag

Det stundande påsklovet har onekligen potential att bli ett stort problem för Jämtland.

Så här ser det nämligen ut; i Åre finns 1 400 året runt-boende. Ett normalt år besöker runt 800 000 människor kommunen. Regionsjukhuset ligger tio mil bort, i Östersund. I regionen finns sex till åtta intensivvårdsplatser, som dock förvisso kan ökas.

Men att det är siffror som snabbt kan eskalera situationen till en sjukvårdsmässig mardröm är inte särskilt svårt att se.

Redan nu avråder Folkhälsomyndigheten från resor till och från storstadsregionerna och en dialog förs med berörda länsstyrelser och regioner, som Region Jämtland Härjedalen, om hur skidturismen under påskloven kan hanteras.

Nästa vecka kommer Folkhälsomyndighetens besked.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.