Mejla

Ledarredaktionen

"Maffialika grupper utnyttjar människor"

Premiäravsnitt av podden Jobbet. Helle Klein och Ingvar Persson möter statssekreterare Roger Mörtvik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De senaste veckorma har bland annat Arbetsmiljöverket kontrollerat omkring 150 arbetsplatser inom bygg- skönhets- bilvårds- och restaurangbranscherna. Sju av tio företag hade brister. Knappt 40 var så allvarliga att arbetet stoppades.

Skatteverket kommer att specialgranskar städbranschen under året som kommer. Redan nu har svenska myndigheter genomfört 3 000 tillslag för att stävja fusk och fiffel på arbetsplatser. Och i går berättade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon vill se ännu hårdare tag.

– Maffialika organisationer och kriminella grupper utnyttjar människor. Det här griper in i andra frågor, som en växande gängkriminalitet och skjutningar. Vi måste ta i mycket tuffare mot kriminella grupper i samhället, säger Eva Nordmarks statssekreterare Roger Mörtvik.

Han medverkar i den nya podden "Jobbet". I podden, som är ett samarbete mellan Aftonbladets ledarredaktion och tidningen Dagens Arbete, får vi möta personer som befinner sig mitt i det spänningsfält som inte minst januariavtalet har gjort arbetsmarknadspolitiken till.

Kampen mot arbetslivskriminaliteten är ett av regeringens prioriterade områden.

Samtidigt ligger oppositionen på regeringen om att förändra reglerna för arbetskraftsinvandring. Arbetsförmedlingen ska privatiseras och reglerna för anställningstrygghet skrivas om.

Eva Nordmark har redan tagit sig förbi ett hot om misstroende när det gäller privatiseringen av Arbetsförmedlingen genom en rejäl reträtt. Hela projektet har skjutits upp ett år. Det är dessutom inte säkert att de privata förmedlingsföretag som godkänts får etablera sig som de vill.

– Vi får längre tid att göra reformen bättre. I backspegeln tycker jag det är positivt, säger Roger Mörtvik.

Han vill försvara reformen. Arbetsförmedlingen ska fortfarande förändras i grunden, och regeringens mål är att arbetssökande ska få ett bättre stöd. Samtidigt vill Roger Mörtvik inte påstå att forskningen eller internationella erfarenheter visar att en privatisering är rätt väg att gå.

– Bara för att det inte finns ett starkt stöd för att det här är mycket bättre, finns det inte heller något stöd för att det motsatta gäller, säger Mörtvik i podden Jobbet.

Om det kommer att räcka för att tysta kritiken mot förändringarna får vi nog vänta och se.

Under våren ska också frågan om reglerna för anställningstrygghet avgöras. Dessutom kommer omkring fem miljoner löntagare få nya avtal om löner och arbetsvillkor. Naturligtvis får Roger Mörtvik också frågor om det.

Lyssna i podspelaren nedan eller där poddar finns, som på A-Cast

Podden Jobbet är ett samarbete mellan Aftonbladets ledarredaktion och tidningen Dagens Arbete. Programmen leds av Ingvar Persson och Helle Klein.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.