Mejla

Pernilla Ericson

Om nu bara Elizabeth Warren haft en penis

Bråk om kvinnors chanser i Demokraternas debatt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tar täten: Elizabeth Warren, Joe Biden, Bernie Sanders.
Tar täten: Elizabeth Warren, Joe Biden, Bernie Sanders.

LEDARE

President Jimmy Carters ovilja att attackera Iran under krisen 1979 hade ett högt pris. 52 amerikanska medborgare togs som gisslan inne på ambassaden i Teheran, och i mätningar märktes folkets frustration över undfallenheten. Carter häcklades som “den första kvinnliga presidenten”.
Då var det otänkbart med en kvinnlig ledare. 40 år senare hettar det till i Demokraternas debatt när Bernie Sanders påstås ha sagt att en kvinna inte kan vinna presidentvalet. Sanders förnekar det med all kraft, men om så vore, så skulle han ha medhåll.

Nära två tredjedelar av amerikanerna anser att det är enklare för en man att bli vald än för en kvinna, enligt en studie utförd av Pew Research Center 2018.

Ligger långt efter

De högre hindren för kvinnor i politiken är inte unikt för USA. Studier visar att kvinnliga svenska ledamöter drabbas systematiskt av härskartekniker i högre grad än män och att kvinnor utsätts särskilt hårt för hot och hat kopplade till kön och sexualitet på sociala medier.
I USA ligger dessutom jämställdhetsarbetet långt efter. Man är inte i närheten av en inkomstanpassad barnomsorg, och vid första barnets entré behöver många kvinnor ta ett kliv tillbaka. Då uppstår också ett smärtsamt val mellan barn och karriär.
Landet leds av män, som fattar beslut som rör en befolkning med hyfsat jämn könsfördelning. I amerikanska representanthuset är bara en femtedel kvinnor, i senaten en fjärdedel.

Den amerikanska politiken är dessutom som ett skyltfönster för det faktum att lägre krav ställs på män. Svårt skuldsatta realitystjärnan och fastighetsmogulen Donald Trump kommer undan med att vara illa påläst och ha en livlig fantasi. Så här långt in på mandatperioden har The Washington Post summerat över 15 400 lögner eller missledande påståenden från honom.

Utsett huvudmotståndare

Trump jämförs nu med en av de mer välmeriterade kandidaterna, Elizabeth Warren, den demokratiske senatorn, advokaten och före detta professorn i juridik vid Harvard. Hon är slagkraftig i debatterna, men hon har trots allt ingen penis.
Det blir också allt mer tydligt att Trump-administrationen redan utsett tidigare vicepresident Joe Biden till huvudmotståndare. Riksrättsåtalet handlar i grunden om att Trump försökt förmå Ukrainas regering att utreda Joe Biden och hans son Hunter, vilket Trump inte förnekar. Han ser gärna att även Kina tar sig an uppdraget.
Attackerna haglar.
Under ett kampanjtal i Minnesota anklagade Trump rentav Biden för förräderi.
“Joe Biden lät Kina råna oss under åtta år när han var vicepresident. Den tiden är över. ‘Sleepy Joe’ förrådde USA”, sa han från scenen i Minneapolis i oktober.
Det är talande att Biden, som hittills gjort en rätt medioker insats i Demokraternas valrace, ses som det största hotet.

Men så har han också en penis.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Sanders och Warren i kvinnobråk i sista debatten

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Amerikansk politik

Joe Biden

Elizabeth Warren

Bernie Sanders

USA

Donald Trump