Mejla

Pernilla Ericson

Pedofilerna flockas i coronapandemin

Sexuella övergrepp mot barn ökar

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Förövarbeteenden kan triggas igång i pandemin, och aktiviteten i pedofilforum ökar. (Personen på bilden har inget med artikelns innehåll att göra)
Foto: TT
Förövarbeteenden kan triggas igång i pandemin, och aktiviteten i pedofilforum ökar. (Personen på bilden har inget med artikelns innehåll att göra)

LEDARE

Prata med ditt barn om vad som händer på nätet. Det är en vanlig och viktig uppmaning annars också. Nu kan det krävas en kraftsamling.

Sexuella övergrepp mot barn ökar kraftigt i coronapandemins spår, rapporterade Svt i veckan. Innanför stängda dörrar har så väl våld i nära relation som övergrepp mot barn eskalerat.

Förövarbeteenden kan triggas igång av oro för pandemin, utebliven inkomst, arbetslöshet och isoleringen i karantän, berättar forskaren Christoffer Rahmn på Karolinska Institutet för Svt. Filmade sexuella övergrepp delas i pedofilforumen, aktiviteten har tilltagit och tonen är mer aggressiv. Förövarna sprider tips om hur barn som distansundervisas ska kunna utnyttjas.
– Barnen de tittar på är i snitt 6 år gamla och materialet som de väljer att titta på är av den allra grövsta formen enligt skalan som polisen använder, säger Christoffer Rahmn till Svt.

Lirkar och utpressar

I Sverige har vi valt att inte stänga förskolor och grundskolor i pandemibekämpningen. Ett beslut som norska folkhälsomyndigheten nu ger Sverige rätt i. Det är alltså färre barn i vårt land som stannar hemma hela dagarna, och är utlämnade åt skärmkontakter.
Men det är fortfarande mer hemmasittande för barn, när många fritidsaktiviteter ställs in. Barn i riskgrupp, exempelvis gruppen multisjuka, måste minimera antalet kontakter för säkerhets skull. Därtill kan hemmet bli en mer otrygg plats när föräldrarna påverkas av den ekonomiska krisen.
Det är förutsättningar som gynnar förövare.
Många pedofiler utger sig för att vara ungdomar på nätet. De nästlar sig in med vänligt tilltal, agerar vän och stöd, lirkar och utpressar sig till bilder och möten. Det är viktigare än någonsin att bilda mur mellan de unga och förövarna.

Samtal runt köksborden

Polisnärvaro i ungdomsforum med digitala nattvandringar, informationskampanjer, samtal runt köksborden och i skolsalar gör skillnad. Allmän vaksamhet för när barn far illa i hemmen, att orosanmälningar följs upp fullt ut.
Ecpat Sverige, en organisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn, har nu öppnat en stödlinje dit barn kan ringa.
I Karolinska Institutets studie erbjuds pedofiler möjligheten till internet-baserad psykoterapi, som en strategi för att minska övergreppen. Att förövarna fångas, straffas och vårdas är långsiktigt enda sättet att stoppa dem.
Men vi måste också göra allt för att minska deras chanser att begå brott.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.