Mejla

Daniel Swedin

Så vill Moderaterna tukta de arbetslösa

Högern tycker att folk utan jobb saknar både omdöme och ansvarskänsla

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson och Benjamin Dousa vill klämma åt bidragstagare
Ulf Kristersson och Benjamin Dousa vill klämma åt bidragstagare

LEDARE

Vår absurda tid sammanfattades i dag av två Aftonbladet-artiklar.

Tidningen kunde dels berätta om 44-åriga Carina Nilsson i industriorten Filipstad. En arbetslös och sjukskriven trebarnsmamma som bor i en trerummare som kommunens socialtjänst tilldelat henne. Varje vecka betalar socialtjänsten ut 2 500 till henne så att hon har råd med kläder, mat och barnens aktiviteter.

– Jag vet inte hur jag ska få ihop det, men jag gör allt för mina barn. Jag försöker att inte prata om pengar inför dem... men man ska inte behöva känna skam över att vara fattig i Sverige, vår röst måste också höras.

Med ett par klick kan man så hitta en intervju med Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa. Inför moderpartiets stämma arbetar han för att socialbidraget ska ersättas av kuponger som ska gå att växla in mot livets nödtorft.

– Det är dit stödet ska gå, inte till lyxkonsumtion, säger Dousa kavat i Aftonbladets intervju.

Vill göra hembesök

Man skulle kunna avskriva alltihop som ungdomligt oförstånd, men med tanke på hur svensk höger utvecklats de senaste åren och vilket inflytande Moderata ungdomsförbundet har på de vuxna i partiet bör man nog ändå bli orolig.

På bara några år har ju villkoren för folk som behöver socialbidrag för att klara vardagen skärpts upp rejält.

Man måste vara beredd att kasta sig över vilket arbete som helst. Krav på motprestation för att få pengar har införts. Kommunmoderater över hela landet är också mycket intresserade av att få göra hembesök hos socialbidragstagare för att säkerställa att de inte, tja, lyxkonsumerar.

Man ser den moderata drömmen ta form: arbetslösa som framhärdar i en förslöad livsstil ska sitta framför en lånad dator och leta jobb, långt från egna önskemål eller kunskaper. När timmarna framför datorn är över ska man glatt gå ut och rensa kommunala rabatter. Så kan lönepressen nedåt på lågkvalificerade jobb vara konstant. Till skymningen väntar en matkupong i betalning och kanske besök av en socialsekreterare på jakt efter hemliga lager av champagne och gåslever.

Dousas utspel har givetvis flyktinginvandringen som klangbotten. Efter åtta år med Fredrik Reinfeldt, utförsäkringar och social utslagning är det inte lika opportunt att säga att man vill trycka till en 44-åriga Carina. Alltså måste moderater låtsas som att det nästan bara är invandrare som får socialbidrag och att det bara är invandrare de vill läxa upp på det här sättet.

Men den moderata klasspolitiken har gamla rötter. Innan Sverige civiliserades av socialdemokrater och liberaler betalades ersättningar i natura och arbetslösa pekades ut som lättingar, bara värda tvångsarbete, usla löner och en ordentlig spark i rumpan.

Politikens ansvar för fattiga barn

Har inte Moderaterna rätt i att matkuponger och hembesök skulle spara pengar?

Nja. Granskningar från bland annat Riksrevisionen visar att de moderata disciplineringsförsöken betalar sig dåligt för statskassan. Annan forskning visar att man inte kommer närmare riktiga arbeten genom att söka alla jobb som finns och ständigt hotas med indragna bidrag.

Alltså får man misstänka att Dousas utspel är mer politiskt än sakligt motiverat.

Fuskare – oavsett vilken hudfärg de har – spelar en central roll i Moderaternas föreställning om arbetslinjen. De skötsamma skattebetalarna som går till jobbet varje dag bedras av en vagt definierad underklass som latar sig och myglar.

Vilket ansvar har politiken och det ekonomiska systemet för Carina Nilsson och hennes barn?

Den frågan ställer sig politikerna allt mer sällan. Och under tiden kan banker, finansrådgivare och advokater hitta på nya sluga upplägg för att deras förmögna kunder ska komma undan skatt.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

LÄS VIDARE

Kristersson borde äta en frukost i Södertälje

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

När Sverige sviker

Moderaterna

Benjamin Dousa

Riksrevisionen

Arbetslöshet

Filipstad