Mejla

Jonna Sima

Förvånar det någon att SD halar Prideflaggan?

M och KD ger sitt samtycke

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sölvesborgs kommunalråd Louise Erixon med sambon Jimmie Åkesson.
Sölvesborgs kommunalråd Louise Erixon med sambon Jimmie Åkesson.

Den regnbågsfärgade Prideflaggan har hissats en gång per år på Sölvesborgs stadshus sedan 2013. Flaggan som är en internationell symbol för solidaritet med homosexuella används i Blekinges kommuner i samband med Karlskrona Pride. Men nu är det slut med det i SD-ledda Sölvesborg.
Det börjar bli tröttsamt med alla auktoritära och högerpopulistiska utspel som kommer från Blekinge-kommunen med 17 000 invånare. Jimmie Åkessons hemstad styrs sedan valet förra hösten av hans sambo, sverigedemokraten Louise Erixon. Hon leder en borgerlig allians kallad Samstyret och får igenom sin politik tack vare stöd från Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet.

Biblioteksrensning stoppades

Tidigare i veckan meddelade denna politiska majoritet att de kommer försöka sätta sig emot statens bosättningslag, som ger Migrationsverket rätt att fördela nyanlända med uppehållstillstånd mellan Sveriges kommuner. Sölvesborg fick också stor uppmärksamhet för att de har beslutat att förbjuda inköp av samtidskonst, eller "menskonst" som Kultur- och fritidsnämndens sverigedemokratiska ordförande Rolf Berg uttryckte det i SVT.

Den SD-ledda majoriteten har en plan för att den så kallade enprocentsregeln, det vill säga att en procent av kostnaderna vid kommunens byggprojekt avsätts till konst, ska slopas på sikt. Sölvesborg har också skurit ned på bidraget till studieförbunden med 25 procent och Folkets hus-föreningen har blivit av med stora delar av sitt kommunala stöd.

Den ideologiska inriktningen – att attackera Pride, flyktingar, modern konst, media, utbildning och intellektuella – är inte ny för nationalistiska och högerpopulistiska partier som SD.

Tidigare har det så kallade Samstyret velat rensa ut böcker på utländska språk och stoppa integrationssamordnare från att förlägga handledning för nyanlända på biblioteken. Louise Erixon har personligen varit engagerad i förändringen av kommunens biblioteksplan och i går kväll skulle den ha klubbats igenom. Men en ledamot för den styrande koalitionen var sjuk och ersättaren kom för sent. Det hela slutade med att oppositionen fick majoritet och kunde rädda kvar den gamla biblioteksplanen.

Var drar Kristersson och Busch Thor gränsen?

Den ideologiska inriktningen – att attackera Pride, flyktingar, modern konst, media, utbildning och intellektuella – är inte ny för nationalistiska och högerpopulistiska partier som SD. Vi har sett samma utveckling i partiets föregångsland Ungern, men även i Polen, Turkiet och Brasilien. Man använder målmedvetet kulturpolitiken för att bedriva en nationalistisk agenda.

Aftonbladet ledare skrev tidigare i veckan att det är tydligt hur Sölvesborg ska fungera som ett skyltfönster för Sverigedemokraternas politik. Och det hade aldrig varit möjligt utan stödet från Moderaterna och Kristdemokraterna.

Nu halar SD Prideflaggan. Frågan är hur långt den auktoritära utvecklingen ska få fortgå innan Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor reagerar på vad deras partikamrater i Sölvesborg ger sitt godkännande till.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.