Zina Al-Dewany

Så lång blir Löfvens lina

För skattesänkarmiljarderna får du 750 kilo kokain och en lina som sträcker sig tre och en halv kilometer runt Danderyd

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Pengar som skulle kunna gå till välfärden får de rikaste festa upp.
Pengar som skulle kunna gå till välfärden får de rikaste festa upp.

Småbarnspappan som vill vakna till, den uttråkade reklamaren närmare 35 än 25 och din kompis som brinner för mänskliga rättigheter men inte tycker festen har börjat innan kokainet kommer fram.

Det är få som ser den typen av knarkande som kriminellt. Men kokainhandeln här göder gängkriminalitet där.

”Här” är där medelklassen lever, ”där” är förorten som drabbas av gängvåld och skjutningar. Som att det inte är riktigt kriminellt att köpa och bruka.


Missförstå mig inte. Om det nu är så att Stefan Löfven vill lätta på den strikta narkotikapolitiken så är han välkommen att lyssna till de instanser som menar att Sveriges narkotikapolitik är dödlig. De som menar att en avkriminalisering skulle hjälpa missbrukare och minska de höga narkotikarelaterade dödstalen i landet.

Löfven gick hårt ut mot partyknarkarna i Danderyd som han menar göder gängvåldet. Men de räknas aldrig in som en del av det. Det är främst ungdomar som knarkar, visar statistiken, och de flesta med liberal inställning till droger kommer från välmående områden.

Enligt Brottsförebyggande rådet använder unga killar i Skärholmen minst droger i Stockholm, men är de som oftast misstänks för narkotikabrott. I rikare stadsdelar gäller det motsatta. Enligt polis handlar det om att rika ungdomar helst knarkar bakom stängda dörrar.

Något säger mig att om dessa köpstarka brukare och missbrukare främst skulle husera i fattiga områden, så skulle retoriken och polisinsatserna vara annorlunda. Det är svårt att se framför sig hur en insatsstyrka skulle omringa en lyxvilla, tvinga ner män i kostym på knä och köra en kroppsvisitering medan flickvänner och fruar tröstar nyväckta småbarn.

Den synen lär vänta på sig, likaså en omläggning av narkotikapolitiken.


Däremot har Löfven precis hjälpt alla rika att finansiera deras droganvändande. Även om den typiska knarkaren är ung så skiljer sig statistiken för användandet av kokain. Här är det främst en man mellan 28 och 40 år med familj och god ekonomi som föredrar drogen. Kanske för att ett gram i Stockholm kostar 800 kronor, inte jättebilligt. Och för just den mannen har Löfven precis tagit bort värnskatten. Det kommer kosta staten sex miljarder per år. Pengar som skulle kunna gå till sjukvård, skola och annan välfärd. I stället blir det sex miljarder extra för Sveriges rikaste att festa upp.

Vilken fest det blir. För så många miljarder får du 750 kilo kokain och en lina som sträcker sig tre och en halv kilometer runt Danderyd.

Om vi ska följa Löfvens spår med att ställa olika frågor mot varandra på ett mer eller mindre långsökt sätt så kan man säga att Löfven bekostar de rikas knarkande. Och med hans politik och polisens prioriteringar kan de knarka loss utan att behöva se sig själva som kriminella.

Allt medan de fattigaste ungdomarna pekas ut som representanter för samhällets mörka sida.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.