Mejla

Jenny Wennberg

Publicerad:

Centern hotar vår trygghet

Vill försvaga arbetsrätten när vi behöver den som mest

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I ett läge där tryggheten på arbetsmarknaden är liten vill Centern göra livet ännu otryggare för människor.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
I ett läge där tryggheten på arbetsmarknaden är liten vill Centern göra livet ännu otryggare för människor.

Januariavtalet lever fortfarande kan konstateras. Tyvärr.

Senast den 31 maj lämnas utredningsförslaget om vad som kallas en "moderniserad arbetsrätt" till regeringen.

Men någon modernisering handlar det inte om. Istället handlar det om en återgång till en tid när arbetstagarna hade liten makt och arbetsgivarna kunde göra lite som de hade lust med sina anställda. Det är så Centern vill ha det och det var också vad man fick in i Januariavtalet. Fler undantag från turordningsreglerna ska kunna göras. Vilket i praktiken betyder att vår trygghet på arbetsmarknaden hotas på en arbetsmarknad där tryggheten redan är väldigt liten.

Svårt läge

Samtidigt pågår förhandlingar mellan fack och arbetsgivare, för i första hand är tanken att arbetsmarknadens parter ska komma överens på området själva.

Arbetsgivarna har Centern och Januariavtalet i ryggen. Det är tyvärr en usel utgångsposition för facket att förhandla sig framåt ifrån. Så nu pågår det dessutom en strid inom LO, där ledningen anklagas för att tillmötesgå arbetsgivarna i alldeles för hög utsträckning.

Problemen med Januariavtalet och förslagen om arbetsrätten är många. Att det innebär en rättslöshet för människor är ett av dem. Men i en så djup ekonomisk nergång som Sverige nu är på väg in i riskerar Centerns idéer skapa höga kostnader även för samhället.

Solidariskt

Turordningsreglerna finns där av en anledning. Det är lättare att hitta ett nytt jobb när man är 30 än vid 60. Studier visar vidare att åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden startar redan vid 40 för kvinnor. Det är därför principen sist in först ut existerar, för att det är både logiskt och solidariskt.

Vad Centerns försök till tankar kring arbetsrätten kommer resultera i riskerar bli höga samhällskostnader som ska bäras av oss alla. Det kommer också tippa maktbalansen åt arbetsgivarhåll ytterligare.

Vad som borde förändras är inte turordningsreglerna.

Det är istället Centerns syn på arbetsrätten.

Det om något skulle vara en modernisering.

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: